Prevencija za muškarce- Samopregled testisa

Za najbolju prevenciju raka testisa treba znati kako vaši testisi izgledaju i kakvi su na dodir. Tek tada ćete dovoljno rano moći primetiti i najmanje promene.

zt

Znakovi koje treba tražiti:

 1. kvržica na jednom testisu
 2. bolovi i osetljivost jednog ili oba testisa
 3. sekret ili gnoj iz penisa
 4. krv u spermi
 5. nakupljanje tečnosti u skrotumu
 6. osećaj težina na skrotumu ili preponama
 7. povećanje 1 testisa (normalno je da je jedan testis veći od drugog, ali veličina i oblik trebaju ostati više-manje isti).

Kako obaviti samopregled testisa?

Pregled testisa radite jedno mesečno, sledeći ove korake:

 1. Pregledajte testise dok se tuširate jer će topla voda omekšati skrotum, zbog čega će biti lakše osetiti unutrašnjost testisa.
 2. Pregledajte skrotum, tražite kvržice ili natečenost kože.
 3. Primite testise u ruku i osetite razliku između testisa. Jedan od njih je gotovo uvek veći, odnosno manji.
 4. Pregledajte svaki testis posebno, a zatim ih međusobno uporedite. Koristite obe ruke i nežno primite testise između palca i kažiprsta.
 5. Potražite bilo kakve kvržice ili otoke. Oba testisa moraju biti glatka, osim kanala koji prenosi spermu u penis, koji se nalazi pri vrhu na zadnjoj strani testisa i obično je neravan.

Ako prepoznate rak u ranoj fazi, verovatnoća uspešnog lečenja će biti značajno veća. Upravo iz tog razloga testise treba često pregledati.

Imajte na umu da postoje brojna stanja koja je vrlo lako zameniti s rakom testisa. Možda pronađete kvržicu, a da u pitanju uopšte nije rak, već nešto drugo i puno manje opasno stanje.

Ako ste obavili samopregled i pronašli kvržicu ili neki drugi zabrinjavajući simptom, svakako se što pre posavetujte sa lekarom o daljim pretragama i pregledima.

Komentari
Loading...