Prevencija pojave proširenih vena

Proširene vene su estetski i zdravstveni problem. Često su nasledne, ali postoje i drugi faktori rizika.

aaaaaaaaa

Takođe su posledica loše cirkulacije, a najčešće nastaju kod venskih zalizaka, i to zbog slabih i neelastičnih venskih zidova i povišenog krvnog pritiska u venama.

Prevencija i terapija u prvom stepenu bolesti

Već je u početnom stadiju bolesti poželjno nositi elastični zavoj ili čarape. Vrlo su praktine a usporavaju razvoj bolesti, imaju dobar terapijski efekat i izvrstan su način sprečavanja razvoja duboke venske tromboze. I stil života bolesnika može i te kako uticati na razvoj i tok bolesti; važno je, koliko je moguće, izbegavati dugotrajno stajanje na istom mestu ili sedenje. Poželjno je i svakodnevno umereno vežbanje (hodanje, vožnja bicikla, lagano trčanje), te smanjenje prekomerne težine.

Kupke za noge

Ako vam zdravstveno stanje to dopušta, svaku veče pre spavanja noge pola sata naizmenično tuširajte toplom i hladnom vodom, što je idealan i prirodno efektan način za poboljšanje napetosti kože. Taj je postupak izvrstan i za pospešivanje cirkulacije u celom telu. Osim tuširanja, noge možete namakati i u lavoru sa toplom i hladnom vodom.

Samomasaža

Počnite masažom nogu od kolena do prepona razgibavajući mišiće. Jagodicama prstiju nežno izmasirajte kolena, a zatim nekoliko puta šakama pritisnite tačke ispod kolena i kružnim pokretima dobro izmasirajte to područje. Lezite na leđa, a noge savite u kolenima. Nežnim kretanjima uz vrlo blagi pritisak izmasirajte unutrašnju i spoljnu stranu potkolenice, a zatim protresite i opustite mišiće. Nakon toga razgibajte svaki nožni prst posebno. Kružnim pokretima masirajte tabane i pete pa energičnim pokretima istrljajte stopalo i skočni zglob. Masažom ćete pomoć u uspostavljanju normalne cirkulacije u rukama i nogama.

Kreme i lekovi

Klasična terapija u lečenju proširenih vena je primena heparinskih krema, gelova i masti te povremeno antiagregacijskih lekova ili antikoagulansa. Uz to se uvek preporučuje odmor pri kom noge obavezno treba držati na visini. Na tržištu se mogu naći brojni gelovi sa efektom hlađenja koji pomažu kod oticanja nogu i proširenih vena, kao što je gel sa ekstratom divljeg kestena.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...