Prepoznajte simptome šuge na vreme

Kada se spomenu zarazne bolesti, većini će pasti na pamet neprijatna zarazna infekcija kože uzrokovana gnjidom “Sarcoptes scabiei”, u narodu poznatija kao šuga. Manifestira se kroz uporan svrab i osip koji se lako uočava na koži.

 

Ako ste zaraženi po prvi put, možda nećete imati simptome u prvih 2 do 6 nedelja. Međutim, ako ste i pre imali problema s ovom infekcijom, simptomi se mogu javiti vrlo brzo, posle samo dva dana. Najčešći simptom šuge je intezivan svrab (intezivniji noću) i osip koji zahvata veću površinu tela.

Pogledajte sive, braon ili crvene linije na svojoj koži

Ove linije koje uočavate na koži će pokazati tunele koji grinje ukopavaju ispod vaše kože. Linije će biti uočljivije na mekšoj koži, nego na grubljoj. Međutim, ako se često češati i stvore se ogrebotine ili kraste na koži, svrab vas može sprečiti da vidite tunele. Ova bolest je zarazna jer je dovoljan telesni kontakt da bi se infekcija prenela.

Šuga se prenosi dužim direktnim kontaktom kože s kožom  sa infestiranom osobom (najčešće spavanjem), ili deljenjem garderobe, peškira ili posteljine. Najčešće se prenosi na članove porodice i seksualne partnere.

Pregledajte i druge delove tela

Najčešća mesta na telu gde napadaju grinje su: zglobovi, laktovi, kolena, pazuh, bradavice, lopatice, grudi, struk, urogenitalna oblast, remenje između prstiju.

Proverite detaljno dojenčad i malu decu

Ako se vaša deca preterano češu po telu ili mislite da ima potencijalnog rizika da se zaraze obavezno im detaljno pregledajte telo. Najčešća mesta infekcije za bebe ili malu decu su dlanovi ruku, tabani, glava, lice ili vrat.

Obavezno posetite lekaru

Ukoliko primetite prve simptome ove zarazne kožne bolesti, odmah se ubratite lekaru. Ako vam stručna osoba potvrdi da je to u pitanju, izolacija je najbolji način da zaštite osobe u vašoj okolini.

 

Komentari
Loading...