Prepoznajte simptome hroničnih upala

Hronična upala nije zdrava za organizam.

hu

Umesto da pomognu telu da ozdravi, one su povezane sa nizom bolesti, od artritisa do Alzheimera, dijabetesa do gubitka kose. To je sistemska bolest koja se puno puta ne otkrije osim ako ne uverite svog doktora da vam je potreban provera analiza krvi.

Sledeći simptomi nisu nužno osnova za samodijagnozu ali su vezani uz hroničnu upalu i možda neki putokaz da vidite na vrema šta vam je. Ove simptome može uzrokovati i puno drugih faktora i istraživanja o njihovoj vezi sa hroničnom upalom još su preliminarna.

U depresiji ste

Naravno da sve depresije nisu uzrokovane upalom. Neki lekari poput dr Andrew Miller, profesor psihijatrije i bihevijoralnih nauka na Emory School of Medicine, veruje da upala može biti uzrok stanja depresije. On kaže da ako se posmatraju pacijenti sa srčanom bolesti koji su depresivni, njihovi upalni markeri su viši nego kod onih koji imaju srčanu bolest bez depresije.

Često vas boli želudac

Nikakvo čudo da je nešto što se zove upalna bolest creva je uzrokovano upalom creva. Uobičajeni simptomi su čest proliv, bol, grčevi u abdomenu i zatvor koji uzrokuju gotovo konstantnu bol u želudcu. Ali naučnici veruju da hronične upale izazivaju i druge probleme kao celiakiju, odnosno netolaranciju na gluten i sindrom iritabilnog creva koji su isto spoljašnji simptomi upale unutar tela.

Uvek ste umorni

Uvek ste umorni jer previše radite, spavate premalo i brinete se o deci, roditeljima, bračnom drugu. Ali ako ste tako umorni da čak i kada mislite o ovim stvarima, poželite se onesvestiti pa i onih dana kada ste spavali dovoljno, možda je kriva upala. Prema profesorki Mary Harrington sa Smith Collega, oko 15 % populacije ima ovu vrstu umora koji im menja život.

Pomaže kod upala, reguliše varenje, pritisak i holesterol
Komentari
Loading...