Prepoznajte nedostatak proteina

Proteini su poslednjih godina postali makronutrijent o kojem se mnogo priča, ali uprkos tome, oko 90 odsto ljudi ne zna koliko proteina treba dnevno da unese.

bread 2796393 960 720

Najpre, nutricionistkinja Mej Simpkin otkriva koliko proteina treba da unosite dnevno.

– Ako ste prosečna osoba koja dosta vremena provodi sedeći, unosite jedan gram proteina po kilogramu telesne težine.

– Ukoliko redovno vežbate, od 1,1 do 1,6 grama proteina po kilogramu telesne težine.

-Ako ste veoma aktivni i fokusirani na treninge izdržljivosti, od 1,2 do dva grama po kilogramu telesne težine.

– Želite li da skinte višak kilograma i trenirate oko tri puta nedeljno, unosite između 1,2 i 1,5 grama proteina po kilogramu telesne težine.

– Oni koji se bave sportom koji zahteva veliku izdržljivost trebalo bi da unose između 1,3 i 1,6 grama proteina po kilogramu telesne težine.

Sad kad smo to raščistili, evo i znakova koji pokazuju da ne unosite dovoljno proteina.

Jede vam se izrazito slatka ili slana hrana

“Proteini usporavaju oslobađanje šećera u krvotok, i tako pomažu da se održi stabilan nivo šećera u krvi”, objašnjava nutricionistkinja Simpkin.

“Ako ne unosite dovoljno proteina, a unosite dosta ugljenih hidrata, šećer će se brzo naći u krvotoku. Kada insulin ukloni taj šećer, nivo šećera u krvi će se naglo spustiti i imaćete neopisivu želju za nečim veoma slatkim ili slanim“.

Mišići su vam mlitavi

Kada ne unosite dovoljno proteina, telo nema drugog izbora nego da razgrađuje mišiće kako bi ispunilo svoje potrebe. Taj efekat će posebno biti izražen ako vežbate dosta, a ne unosite dovoljno proteina, jer telo onda troši mišiće da bi imalo energije.

“To će rezultirati oslabljenim mišićnim tonusom, smanjenom mišićnom masom i slabijim zglobovima”.

Osim toga, kad ne unosite dovoljno proteina, telu treba duže da se oporavi od povrede, a takođe su i veće šanse da se javi bol u mišićima ili zglobovima.

Opada vam kosa

Ukoliko vam kosa i nokti nisu tako blistavi i jaki kao što su bili, manjak proteina može da bude razlog.

“Smanjen volumen ili opadanje kose, krti i slabi notki, suvi nokti, perutanje kože, sve su to inicijalni znaci nedostatka proteina, jer telo ne može efikasno da regeneriše ćelije kako bi zamenilo mrtve ćelije”, objašnjava Simpkinova.

Loš imunitet

Često razbolevanje je indikator slabog imunog sistema, a to može da bude posledica manjka proteina, od koje se sastoje imune ćelije.

“Bez dovoljno proteina, imune ćelije ne mogu da se regenerišu i razmnožavaju dovoljno brzo da se izbore sa bakterijama i virusima”.

Loša koncentracija

Manjak proteina može da bude krivac i za loše raspoloženje, slabu koncentraciju, kao i smanjenu mentalnu budnost, jer se neurotransmiteri poput serotonina i dopamina sastoje od proteina.

Loš san

Ako imate problema sa spavanjem, “okrivite” večeru. Kada ne unosite dovoljno proteina, narušava se proizvodnja hormona, što može da dovede do dibalansa, a posledica je lošiji kvalitet sna ili problemi sa spavanjem.

“Triptofan je esencijalna aminokiselina koja pomaže da zaspimo, zbog čega unošenje proteina uveče pomaže da bolje spavamo”, kaže Simpkin.

Triptofan se inače nalazi u namirnicama poput sira, jaja, pasulja, sočiva…

Stres

Oslobađanje hormona stresa može da poveća razgradnju mišića i tkiva, a razlog za to može da bude fizički stres (preterano vežbanje) ili emocionalni stres.

Ako ne unosite dovoljno proteina, mišići i tkiva ne mogu da se regenerišu.

Na kraju, ako se još uvek pitate zašto je protein toliko važan, znajte da je važna komponenta svake ćelije u telu, i da je važan za kosu, kožu, nokte, koliko i za mišiće i hrskavice. Takođe, protein je neophodan i za enzime, hormone i neurotransmitere, što je sve veoma važno za svakodnevno funkcionisanje.

PROČITAJTE VIŠE:

 

Komentari
Loading...