Prepoznajte na vreme prve simptome dijabetesa

U današnjem tekstu navodimo vam neke od prvih simptoma dijabetesa koje i sami možete uočiti i na vreme se javiti lekaru.

Učestalo mokrenje

Ako imate čestu potrebu za mokrenjem – posebno ako se zbog toga često budite preko noći – to bi mogao biti prvi znak dijabetesa.

Bubrezi rade punom parom kako bi se rešili viška glukoze u krvi, pa imate veću potrebu za pražnjenjem.

Učestala žeđ

Preterana žeđ znači da vaše telo pokušava da nadoknadi izgubljenu tečnost.

Problemi s kožom

Svrab kože, kao rezultat suve kože ili loše cirkulacije, često može biti upozoravajući signal za dijabetes, kao i drugi problemi s kožom, poput tamnih mrlja na koži oko vrata ili područja pazuha.

Sporo zaceljivanje

Infekcije, posekotine i modrice koje ne zaceljuju brzo, su još jedan znak dijabetesa. To se događa jer su krvni sudovi oštećeni zbog prekomerne količine glukoze koja putuje kroz vene i arterije.

Gljivične infekcije

Dijabetes povećava osetljivost na različite infekcije, a najčešće su gljivične. Posebno žene moraju paziti na infekciju kandidom.

Gubitak težine

Preterano visok nivo šećera u krvi može dovesti do naglog gubitka težine, na primer 5 do 10 kilograma u dva ili tri meseca – a to nije zdravo mršavljenje. Telu stižu signali da gladuje i ono počinje da uzima proteine iz mišića kao alternativni izvor energije. Bubrezi takođe rade preterano jer žele da uklone višak šećera, što dovodi do gubitka kalorija (i oštećuje bubrege).

Stalni osećaj gladi

Preterani osećaj gladi je još jedan znak dijabetesa, a dolazi zbog velikih skokova nivoa šećera u krvi. Kada nivo šećera strmoglavo pada, telo misli da je gladno i žudi za glukozom koja je ćelijama potrebna za funkcionisanje.

Umor i razdražljivost

Ustajanje zbog odlaska na WC učiniće vas umornim, kao i dodatni napor koje telo ulaže da nadoknadi gubitak glukoze. Umor će vas učiniti razdražljivim.

Mutan vid

Zamućen vid i povremeni svetli bljeskovi su direktan rezultat visokog nivoa šećera u krvi. Visok nivo glukoze u krvi menja oblik sočiva i oka. Dobra vest je da se simpotom povlači čim se nivo šećera vrati u normalu. Ali, ako se ne leči dugo, može da izazove trajna oštećenja, pa čak i slepilo.

Trnjenje ili utrnulost

Trnjenje i gubitak osećaja u rukama i nogama, zajedno s bolom ili otokom, znak je da su nervi oštećeni zbog dijabetesa. Ako su simptomi novi, veća je verovatnoća da će se povući usled adekvatnog tretmana. Ipak, kao i kod vida, ako visok nivo šećera u krvi dugo deluju na nerve, može ih i trajno oštetiti.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...