Prepoznajte na vreme manjak gvožđa

Oko devet posto žena pati od nedostatka gvožđa, prema poslednjim statistikama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ali, postotak je čak i veći kod fizički aktivnih žena, kažu stručnjaci. Otkrijte neke znakove upozorenja.

mju

Umor

‘Telo koristi gvožđe za proizvodnju hemoglobina, supstance u crvenim krvnim ćelijama koja prenosi kiseonik. Kada telo nema dovoljno zdravih krvnih ćelija počinje se osećati iscrpljeno’, kaže Blaire Morriss, medicinska sestra iz Zdravstvenog centra Vanderbilt.

Apatija

Drugi nusprodukt promenjene sinteze neurotransmitera je ravnodušnost prema svemu i svakome – prijateljima, porodici, poslu…

Teško vam je normalno vežbati

Borite se s treningom koji ste donedavno sa lakoćom odrađivali, a u međuvremenu ste redovno vežbali? Zbog niske vrednosti gvožđa moguće je da nemate dovoljno izdržljivosti, otkrilo je nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Cornell.

Zadihanost

‘To se može dogoditi bilo da ste u teretani ili jednostavno hodate prema svom automobilu. Bez dovoljno gvožđa u krvi, telo postaje gladno kiseonika’, kaže Kimberly Mueller, vlasnica Fuel Factor Nutrition Coachinga.

Bledi ste

Bledilo može biti uzrokovano smanjenjem dotoka krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih ćelija.

Neuobičajena upala mišića

Dobili ste upalu mišića nakon posete teretani. Ukoliko ste dobili upalu mišića, to nije ništa neuobičajeno. Međutim, ukoliko vam nedostaje gvožđa oporavak će trajati puno duže.

Krhki nokti

Oni vas takođe upozoravaju da vašem organizmu nedostaje gvožđa.

Učestale infekcije

Primetili ste da ste često bolesni, a posebno patite od respiratornih problema? Nedostatak gvožđa može biti krivac i za to.

Crvenkasta mokraća

To se može dogoditi i ukoliko jedete određene namirnice. Međutim, može ukazivati i na manjak gvožđa. To se događa jer je povećana crevna apsorpcija određenih pigmenata.

Komentari
Loading...