Generic filters
Exact matches only

Prehlada ili upala sinusa- kako ih razlikovati?

Ako vam curi nos, sigurno pretpostavljate da se radi o prehladi.

Ali, ako stanje ne prestaje ili se osećate još gore, možda je u pitanju upala sinusa. Važno je da znate da, iako se mogu javiti slični simptomi, prehlada i upala sinusa su ustvari različite bolesti.

Lagana bol

Obična prehlada, tačnije virusna upala nazalne sluzokože i prednjeg dela ždrela, koju karakteriše izražena prehlada, kijanjem, osećajem začepljenosti nosa i ušiju, suvoćom, stezanjem i laganim bolom u ždrelu.

Obično nisu prisutni opšti simptomi. Bolest počinje nakon inkubacije od jednog do tri dana i najčešće traje oko sedam dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja. Simptomi prehlade uključuju bolno grlo, curenje nosa, kašalj, kijanje, glavobolje i bol u telu.

Upalu sinusa označava upala i oticanje sinusne sluznice, može biti bakterijska, virusna, čak i gljivična. Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, obilan iscedak iz nosa, kod jačih upala povišena temperatura.

Detaljan pregled

Ako ima gnojnog sekreta to govori da se možda radi o bakterijskoj upali. Sukrvavi iscedak iz nosa, takođe, govori o upali i treba detaljnije pregledati čitavu nosnu šupljinu.

Prema pisanju Američkog centra za alergije, astmu i imunologiju, simptomi upale sinusa uključuju postnazalno curenje, zelenu boju sluzi iz nosa, osetljivost lica ispod očiju ili čela, bol u prednjem delu glave, bolni zubi, kašalj, temperatura, umor i loš zadah.

Kada lekaru

Stručnjaci savetuju da sačekate sedam dana pre odlaska ljekaru. U tom vremenu probajte da se odmarate te rehidrirate.

Ako se često nalazite u ovakvoj situaciji, stručnjaci savetuju da posetite otorinolaringologa kako iza tog čestog problema ne bi stajala neka bolest u pozadini.

Nažalost, brzog leka za prehladu nema, ali je važno uzimati puno tečnosti i odmarati, te koristiti lekove koje možete nabaviti bez recepta, ali oni neće uticati na tok bolesti jer prehladu uzrokuju virusi, a ne bakterije pa antibiotici neće pomoći.

Stručnjaci savetuju da se koristi lek poput ibuprofena kod temperature i boli ali i kod zapušenog nosa. Med je jako dobar ako vas muči kašalj, sprejevi za nos će isto pomoći, ali i topla pileća supa koja će vas ugrejati.

Upale sinusa će često proći same od sebe, kažu stručnjaci CDC-a, ali ako vaša infekcija nikako ne prolazi i uzrokovana je bakterijom, možda ćete trebati antibiotike. Savetuju i da isprobate sledeće stvari kako biste olakšali stanje. Koristite sprej nekoliko dana te uzimajte antihistamine i isprobajte intranazalne kortikosteroide (sprej).

Preporučuje se i da ispirete nosnu šupljinu rastvorom od soli i vode.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...