Predupredite bolesti pregledom očiju

Oči su ogledalo zdravlja, ako se u njih na pravi način zagledate. Da je to moguće ?

OKO

Preventivnom metodom ( iridodijagnostika), analizira se iris ili dužica oka, u narodu poznata i kao šarenica. Šarenica predstavlja krug između zenice i beonjače, koja zavisno od količine pigmenta može biti svetla ili tamna. Oko je tamnije ukoliko šarenica ima više pigmenta, dok je kod plavookih i zelenookih osoba količina pigmenta znatno manja. Njena uloga je da reguliše količinu svetla koje ulazi u oko. Deli se na 12 polja, poput časovnika, i sedam koncentričnih krugova u čijem je središtu zenica. Koncentrični krugovi su vidljivi samo ukoliko postoji anomalija ili obolenje nekog organa.

Šta ova metoda može da se otkrije?

Od raznih oštećenja u mozgu do prisustva tumora, sa preciznošću od 86 odsto. Detaljno mogu da se otkriju i potencijalne promene na bubrezima, srcu, plućima, jetri, mokraćnim kanalima, polnim organima… Najvažnije od svega je da se određena bolest dijagnostikuje i nekoliko meseci pre prvih simptoma. Ovo je od posebne važnosti, jer daje mogućnost pacijentu da blagovremeno ode kod lekara i zatraži konkretan pregled određenog organa ili dela tela. Na šarenici može da se ustanovi i nasledna sklonost za bolesti, promene na unutrašnjim organima i poremećaji koji dovede do obolenja.

Zašto je baš šarenica pogodna za davanje ovakvih odgovora?

Ako je neki deo tela oboleo ili organ ima funkcionalni poremećaj, to se odmah odslikava u polju šarenice gde je konkretan organ “utisnut”. Na tom mestu javlja se svetla ili tamna mrlja, menja se boja, pomeraju se linije… Zapravo, signal zdravlja ili bolesti stiže preko čak 28 hiljada nervnih završetaka irisa povezanih sa mozgom, u koji stižu sve informacije o stanju organizma. Unutar šarenice nalazi se hiljade tananih vlakana sa ulogom da primaju informacije od svakog nerva u organizmu. U dužici su i mikroskopska vlakna, kao i sićušni krvni sudovi, koji simultano registruju promene tkiva sa refleksno vezanim organima.

Usled zdravstvenih tegoba određene promene trpe i zenice, što takođe može da se ustanovi metodom iridodijagnostike. Proširena zenica ukazuje na psihičke poremećaje, dok se sužena javlja kod problema kičme ili meningitisa. Ukoliko su zenice nejednake, radi se o neurasteniji ili paralizi. Ako je vertikalno-ovalnog oblika upozorava na sklonost ka apopleksiji, odnosno naglom prestanku rada nekog vitalnog organa. Horizontalno-ovalna, ukazuje na bolesti očne jabučice, hipofize, štitne žlezde. A ukoliko je zenica izmeštena iz centra, upozorava na plućne ili želudačne bolesti.

Da li je metoda irisdijagnostike primenljiva kod svih ljudi?

Uspešna je kod dece starije od 4,5 godina, kao i osoba do 75. godina. Zbog aterosklerotskih promena na krvnim sudovima kod starijih od ovog godišta nije moguće registrovati promene. Za decu je ova metoda izuzetno značajna jer se blagovremeno određuje sklonost ka određenim bolestima i nasledna predispozicija. Na taj način detetu se na vreme može pomoći ukazivanjem na određene promene u navikama i stilu života, koje se odnose na ishranu, vežbe i izbor sporta.

Komentari
Loading...