Prednosti vežbi snage

Vežbe snage su vežbe koje se fokusiraju na jačanje mišića i podizanje mišićne mase. One, zajedno s aerobnim vežbama, imaju čudesne prednosti za celokupno zdravlje organizma.

vezbe-snage

Žene su sklone izbegavanju vežbi snage jer su u strahu da će njihovi mišići biti previše naglašeni i da neće izgledati ženstveno. To je samo zabluda. Vežbe snage će vaše mišiće oblikovati, ojačati i učiniti vas vitkima.

Mišići se bore protiv masti

Ako želite povremeno pojesti nešto kalorično, ali bez griže savesti, trebate povećati postotak mišićne mase. Vežbe snage su odlične za povećanje mišićne mase. Što više mišića imate, to je preporučeni dnevni unos kalorija veći. Vaš metabolizam brže radi čak i u fazi mirovanja, a upravo zbog toga ćete moći sami sebi ukoliko povremeno priuštite nešto manje zdravo i kalorično.

Smanjenje simptoma depresije

Aerobne vežbe, kao što su trčanje ili plivanje, imaju odličan učinak na raspoloženje. Veliki broj istraživanja pokazuje da ublažavaju simptome depresije. Što se tiče vežbi snage, njihov učinak na raspoloženje nije dovoljno  istražen, ali su sva sprovedena istraživanja pokazala da ublažavaju simptome depresije i pospešuju delovanje antidepresiva.

Prevencija osteoporoze

Starenjem se gubi mišićna i koštana masa, naročito kod žena. Njihove kosti su manje i mogu drastično oslabiti starenjem. Vežbe snage su odlične za povećanje koštane mase. Svaki put kada su kosti pod opterećenjem, njihova masa se povećava. Kosti na vežbe snage reaguju gotovo identično kao i mišići.

Prevencija dijabetesa

Za prevenciju dijabetesa su ključne zdrave životne navike. Održavajte zdravu telesnu težinu, jedite uravnoteženu ishranu i što češće budite u pokretu. Vežbe snage značajno doprinose prevenciji dijabetesa. Jedno istraživanje je pokazalo da 150 minuta vežbi snage nedeljno smanjuje rizik od nastanka dijabetesa za 34%.

Prevencija bolova u leđima

Sve češće provodimo dane sedeći, što ima negativan uticaj na zdravlje kičme. Vežbe snage će ojačati mišiće trupa koji su potpora kičmi. Na taj način ćete smanjiti bolove u leđima i podstaći telo da se instinktivno pravilno drži. Čučnjevi, sklekovi ili iskoraci su samo primeri vežbi koje jačaju mišiće celoga tela, uključujući i mišiće trupa.

Bolja mentalna snaga

Kada osećate da je vaše telo jako, počet ćete osećati i da ste emocionalno jači. Vežbe snage vas podstiču da pomerate svoje granice dok vas mišići bole i peku. Kada ste u toj situaciji, imate mogućnost prestati ili nastaviti. Reakcija u takvoj situaciji se može odraziti i na reakcije u svakodnevnim važnim životnim situacijama. Kada postanete svesni da vaše telo može podneti više nego što mislite, shvatićete  da i vi sami možete podneti puno više nego što mislite.

Bolji izgled

Ovo je vrlo jednostavno. Vežbe snage su najbolji način da svoje telo učvrstite i postanete njime zadovoljniji. Aerobne vežbe možete raditi svaki dane, ali bez vežbi snage nećete učvrstiti mišiće na mestima na kojima želite.

Mnogi su čitali i ovo:

Komentari
Loading...