Generic filters
Exact matches only

Prednosti tople vode za vaše celokupno zdravlje

Topla voda ima mnogobrojne pozitivne efekte na organizam. Pomaže telu da izbaci štetne toksine, a popijena na prazan stomak poboljšava varenje i ojačava imuni sistem.

rr

Vodu ujutru prokuvajte i pustite da odstoji nekoliko minuta kako bi se prohladila, a u čašu možete da iscedite i malo limuna. Iako ukus ovakve vode možda nije najprijatni, lekari savetuju da ukoliko želite da ostanete zdravi, ovaj napitak konzumirate svakoga dana.

Olakšava varenje

Topla voda pomaže stomaku da brže svari hranu i održava sistem za varenje zdravim. Hladnu vodu za vreme ili posle obroka treba izbegavati, jer ona zapravo može da očvrsne masti koja se nalaze u hrani koju jedemo i stvori masne naslage u crevima. Za dobar rad probavnog trakta tokom jela, osim čaše tople vode, preporučuje se i čaša mineralne vode, ali bez leda. Dodavanje leda nije preporučljivo, zato što on može da uništi deo prirodnih minerala koji se nalaze u gaziranoj vodi, a koji doprinose boljem radu stomaka.

Ublažava bol

Smatra se da je topla voda najmoćniji prirodni lek, jer može da ublaži skoro svaki bol, od onog menstrualnog kod žena do bola koji uzrokuju glavobolje. Toplota iz tople vode ima umirujuće dejstvo na trbušne mišića, i u kratkom vremenskom roku može da olakša menstrualne grčeve. Vruća tečnost, takođe, povećava protok krvi i dovodi do smanjenja bola u tkivima i mišićima.

Pomaže kod ostipacije

Ukoliko imate problema sa pražnjenjem creva, čaša tople vode ujutru može da reši problem, jer stimuliše njihov rad i pomaže da hrana brže prođe. Topla voda na prazan stomak, pored toga što pomaže kod zatvora, smanjuje bolove u želucu i stomaku. Takođe, otklanja nadutost u crevima koja se često javlja zbog nedostatka vode u organizmu.

Skida višak kilograma

Ako ste na dijeti, prva stvar koju bi ujutru trebalo da uneste u organizam je čaša tople vode. Vruća voda povećava temperaturu tela, i samim tim ubrzava metabolizam. Brži metabolizam omogućava telu da sagori više kalorija tokom dana, što dovodi do gubitka nagomilanih kilograma. Ova jutarnja rutina preporučuje se svima jer pored toga što pozitivno utiče na gastrointestinalni sistem, pomaže i da bubrezi bolje funkcionišu. Lekari preporučujuu da u toplu vodu dodate i malo limuna koji razgrađuje masti u organizmu i kontroliše želju za hranom.

Poboljšava cirkulaciju

Topla voda pozitivno utiče i na nervni sistem. Dok opušta mišiće, ona poboljšava protok krvi i smanjuje lošu cirkulaciju. Voda filtrira toksine koji se kreću našim telom što dovodi do toga da krv bolje i brže protiče kroz organizam.

Zaustavlja prerano starenje

Prerano starenje i pojava bora na telu i licu je noćna mora mnogih žene, ali na sreću, ovaj proces se može usporiti pijenjem tople vode. Veliki broj toksina u organizmu je glavni krivac koji uzrokuje do starimo brže, ali topla voda može da pomogne da se organizam očisti od njih. Voda obnavlja ćelije, povećava elastičnost kože i sprečava nastanak bora.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...