Prednosti puževe sluzi na kožu

Puž je jedna od zaista malobrojnih vrsta na našoj planeti koja ima neverovatnu moć samoregeneracije.

kk 1

Priroda je darovala puževe sluzavom materijom koju stalno stvaraju i koja štiti puževu kožu od oštećenja, ultraljubičastog zračenja i svih infekcija. Istraživanja su pokazala da puževa sluz isto tako deluje i na ljudsku kožu, pre svega zahvaljujući moćnom sastojku, alantoinu.

Šta sadrži puževa sluz?

Puževa sluz je bogata izuzetno blagotvornim i korisnim sastojcima, za koje su studije pokazale izuzetno blagotvorno dejstvo na ljudsku kožu. Upravo zato su tretmani sa puževima i preparati čiji je glavni sastojak puževa sluz, ponovo došli u žižu interesovanja u svetu kozmetike.

Alantoin – Glavni i najznačajniji sastojak puževe sluzi, alantoin je zaslužan za sposobnost samoregeneracije, karaktreistične za jako mali broj živih vrsta. On deluje na ubrzanje procesa zarastanja rana i brzo regeneriše tvrda i meka tkiva. U kontaktu sa ljudskom kožom, ovaj sastojak deluje tako što obnavlja ćelije epidermisa, ubrzava proces njihove regeneracije, te na taj način efikasno rešava upalne procese i uklanja oštećenja poput ožiljaka.

Glikolna kiselina – Ovaj sastojak je veoma značajan u procesu stvaranja novih ćelija. Istovremeno deluje i kao snažan piling, pošto prodire ispod površinskih slojeva kože velikom brzinom. Zbog toga je korisna u tretmanu bora, tamnih mesta na koži i staračkih pega.

Hijaluronska kiselina – Ovo je sastojak koji je u poslednje vreme česta tema u oblasti lepote, podmlađivanja i kozmetike. Hijaluronsku kiselinu sadrže sva živa bića i ona je sastavni deo kože. Njena uloga je izuzetno važna za samu kožu, pošto deluje kao upijač vode i omogućuje odličnu hidrataciju. Ona je direktno povezana sa procesom podmlađivanja, imajući u vidu da najviše hijaluronske kiseline imaju bebe, a manjak ovog sastojka se smatra glavnim krivcem za nastanak bora.

Kolagena vlakna i elastin – Kolagena vlakna predstavljaju glavno vezivno tkivo, koje povezuje ćelije. Poput hijaluronske kiseline upija vlagu i pospešuje hidrataciju. Elastin daje koži optimalnu elastičnost i održava je vitalnom.

Vitamini – Puževa sluz sadrži najznačajnije vitamine, A, B6 i C. Vitamin C pomaže u obnavljaju vezivnih vlakana, kolagena i elastina. Vitamin A, odnosno retinol, zaslužan je za obnovu samih ćelija kože i dobar je antioksidant. Vitamin B6 je najvažniji vitamin koji ima antiupalno delovanje.

Krema od puževe sluzi i njena blagotvornost

Krema od puževe sluzi se odlikuje svim navedenim svojstvima, zbog čega je izuzetna u tretmanu protiv bora i uklanjanja nepravilnosti na koži. Upotrebom kreme sa puževom sluzi koža postaje podmlađena, glatka i negovana, a takođe utiče i na generalni kvalitet i otpornost kože.

Proizvođači koji izrađuju preparate od puževe sluzi u svojoj ponudi imaju kreme i maske za lice, kao i losione i kreme za telo. Važno je obratiti pažnju da na proizvodima bude jasno naveden sadržaj preparata, kao i procenat puževe sluzi u njemu. Postoje registrovane kozmetičke firme koje godinama unazad proizvode preparate sa ovim sastojkom, koji su provereni i bezbedni za upotrebu.

Kako je puževa sluz apsolutno prirodan sastojak, preparati koji ga sadrže su potpuno bezopasni za upotrebu, a oni koji su ih koristili uglavnom imaju vrlo pozitivne komentare. Upotreba krema od puževe sluzi isključuje bilo kakve nuspojave, štetne efekte i neželjene posledice.

Srodni članci:

Komentari
Loading...