Prednosti kuvanog i sirovog povrća

Ne postoji ispravan ili pogrešan način konzumiranja povrća.

Neko povrće je zdravije jesti kuvano, a drugo ne, a to vam može pomoći u optimizaciji količine vitamina, minerala i antioksidansa koje telo apsorbuje.

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću kategorišu se kao oni topivi u mastima i topivi u vodi.

Vitamini topivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, stabilniji su, dok su vitamini topivi u vodi, kao što su vitamin C i B osetljiviji na kuvanje i tako se gube.

Zato često preporučujemo neke vrste povrća da se jedu sirove kako bi maksimizovali količinu hranljivih sastojaka iz njih. Povrće je takođe bogato antioksidansima, a oni se u nekom povrću prilikom kuvanja uništavaju, a u nekima postaju bioraspoloživi. To znači da telo bolje apsorbuje hranljive materije iz njih.

Način kuvanja znatno igra ulogu u opstanku minerala i antioksidansa.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo

Povrće bogato vitaminom C poput brokolija, spanaća i zelene salate najbolje utiče na zdravlje kada se jede sirovo. Kod njih kuvanje smanjuje udio vitamina C. Kelj i grašak je zdravije jesti sirov.

Povrće bogato antioksidansima koje je takođe zdravije jesti sirovo a to su beli luk, koren peršuna i praziluk, a od začina zeleni biber u zrnu.

Povrće koje je bolje jesti kuvano

Postoji povrće čiji se antioksidansi bolje apsorbuju u telu kada se prethodno skuvaju. Kako bi iskoristili sve hranljive materije, skuvajte šargarepu, šparoge, cveklu i karfiol.

Kuvanje ima i pozitivan učinak na bolju apsorpciju beta karotena u povrću poput šargarepe, tikvica i bundeve.

Povrće kuvajte pažljivo

Jesti kuvano povrće je bolje nego da ga uopšte ne jedete. Ako sirovo povrće nije za vas ili jednostavno radije jedete kuvano, maksimalno iskoristite hranljive materije. Kuvajte ih dovoljno da omekšaju, ali ne predugo da postane kašasto

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...