Prednosti koje dobijate korišćenjem aloje

Iako još nije do kraja priznat tačan način delovanja svih sastojaka od aloje,savremeni naučnici se slažu da se oni sinergijski dopunjuju da bi poduprli mnoge korisne efekte na ljudsko zdravlje u celosti .

ll

Reč je o jednoj od najkorisnijih biljaka na našoj planeti ,koja se koristi još od pamtiveka .

U nastavku saznajte kako se to sok od aloje koristio nekad, za lečenje različitih tegoba i problema ,te kako se aloja vera proizvodi koriste danas. Pripremili smo i više izvanrednih domaćih,ali i ruskih narodnih recepata..

Aloja vera se danas dosta često primenjuje kao dragocen dodatak ishrani,prvenstveno kao fina aroma bezalkoholnim i alkoholnim pićima i bombonama kojima daje prepoznatljivu i pikantnu – gorku notu. Međutim, aloe vera sok se osim zbog aromatizovanja ,sve više dodaje namirnicama zbog fiziološkog delovanja. Tako je i gel od aloje postao sve češći sastojak kod tkz.”prirodnih dodataka ishrani” ,te se on pod tim nazivom i prodaje, ili se dodaje brojnim bezalkoholnim pićima zbog njihovog obogaćivanja.

U svrhu zaštite potrošača od brojnih proizvoda koji im svojom deklaracijom daju pogrešnu informaciju o udelu koji ima dodati aloja vera sok ili gel u pojednim proizvodima, početkom osamdesetih godina prošlog veka rođen je IASC. Ono što treba znati u vezi sa tim,je da su proizvodi koji imaju ovaj logo na svojoj deklaraciji potpuno su odobreni. Upravo taj logo garantuje potrošačima istinitost i neospornost navedene količine aloje,kvalitet u skladu sa standardima i njeno odgovarajuće poreklo i uzgoj u strogo kontrolisanim uslovima.Tako da je i naša preporuka da se ponašate u skladu sa tim kada uzimate neki preparat od ove izuzetne biljke..

ALOJA VERA PROIZVODI U KOZMETICI – UPOTREBA

Aloja vera gel za lice je izuzetno zastupljen u kozmetici ,ali ne samo on. Biljka je poznata po različitim nazivima, zavisno od oblika u kom se koristi ili dela biljke iz koga se dobija ekstrakt,ali najčeće nosi naziv kao aloja vera,dok delotvornost preparata direktno zavisi od njegove čistoće,načina na koji se proizvodi i konzerviše.

Na osnovu mnogobrojnih biohemijskih i farmaceutskih istraživanja, kao i brojnim iskustvima iz prakse, prepoznata su sledeća dermatološka svojstva aloje :

 • aloja vera sok zateže kožu, čini je gipkom,elastičnom i mekanom
 • održava cirkulaciju vlage
 • poboljšava i bolje iskorištava hranljive materije
 • uklanja brojne toksine iz ćelija kože
 • poboljšava krvotok
 • dezodoriše i čisti kožu pomaže i pri masaži i nezi kože
 • jača i neguje vlasište kose sprečava cvetanje i pucanje vrhova kose
 • pomaže kod rozacee i crvenila lica
 • nadraženosti kože i akni
 • deluje adstrigentno
 • koži daje neophodnu vlagu
 • sprečava i ublažava opekotine od sunca
 • podmlađuje i učestvuje u obnavljanju ćelija kože
 • oporavlja kožu od različitih oštećenja

ALOJA VERA SOK NEŽELJENA DEJSTVA I NUSPOJAVE

Kao i svaka druga lekovita biljka i aloe vera može u pojedinim slučajeva da izazove štetne posledice. U tom pogledu aloja vera sok ima nešto izraženije dejstvo od gela. Ekstremno gorki laksativni preparati kakav je i sok od aloje ponekad mogu da izazovu grčeve i snažnu iritaciju creva. Kao posledica prekoračenja dnevne doze,mogu se javiti snažni bolovi u trbušnoj duplji ,česte i intenzivne prolivaste stolice ,pa i ozbiljni hemoragični gastritis . Upravo se zbog toga preporučuju i određene mere opreza.

Ovde naročito treba povesti računa kod oralne primene preparata koji u sebi sadrže aloja vera sok i to kod onih osoba kojima je utvrđeno da imju čir na želucu ,kao i kod problema sa crevima ,ali i kod osoba koje boluju od nelagodnih hemoroida. Takvi pacijenti se svakako moraju konsultovati sa stručnim licem(lekarom) pre uputrebe bilo kog alojinog preparata.

Sok aloja vera u trudnoći se ne sme davati nipošto kao sredstvo za čišćenje,a naročito ga trebaju izbegavati manja deca. Plućni bolesnici ,naročito oni koji obolevaju od bronhitisa,astme i imaju česte upale pluća ,takođe treba da ga izbegavaju ,jer može izazvati krvarenje i mnoge druge ozbiljne poremećaje.

ALOJA VERA I MED KAO LEK PROTIV RAKA – RUSKA RECEPTURA

Ovaj recept se priprema mešanjem listova od aloje sa crnim vinom ,kafom,medom i čistim alkoholom.

Sa biljke koja je stara od jedne do pet godina uzeti do 300 g listova ,najbolja je mesnata zrela aloja. Dobro samleti listove(najbolje je u mašini za meso) ,pomešati ih sa litrom čistog crnog vina (kvalitetnog),pola kilograma dobre kafe,dve velike supene kašike što kvalitetnijeg meda domaće proizvodnje i pola litre apotekarskog (čistog alkohola). Sve zajedno staviti u tamnu staklenu flašu i ostaviti da odstoji pet dana na suvom,mračnom i tamnijem mestu.Poželjno je i da flašu obmotate celu sa alu folijom.

Dobijeni sirup od aloje pije se na sledeći način:

U prvih pet dana uzimajte po malu kafenu kašičicu dva sata pre svih glavnih obroka (ovo važi i za doručak),dakle tri puta dnevno..
Narednih pet dana aloja vera sok se uzima sat vremena pre obroka ali u nešto većoj dozi ( po veliku supenu kašiku). Ovo važi za period od najmanje 3 nedelje,dok je opšta preporuka da se ovaj lekoviti sirup konzumira barem dva meseca..

Napomena:

Potrebno je ocediti tečnost svaki peti dan,da se ne bi pokvarila. Kura lečenja treba ukupno da traje dva meseca.Sirup i aloja vera sok se preporučuje obolelima od tuberkuloze, čira na želudcu , kod učestalih migrena i jakih glavobolja, bolesti creva, astme i kod visokog pritiska.

ALOJA VERA RECEPTI ZA PRIRODNO LEČENJE

Da je aloja vera sok primenljiv kod velikog broja različitih oboljenja ,govore nam mnogobrojni zapisi iz narodne medicine.Evo kako je možemo upotrebiti:

Listove od kojih pritiskanjem ili ceđenjem dobijamo svež aloja vera sok ,možemo brati tokom cele godine.Tako dobijeni sok od aloje treba razrediti u alkoholu u srazmeri 80 grama soka i 20 grama alohola.Ovaj narodni lek je primenljiv na gotovo sve ranije nabrojane zdravstvene tegobe.

Aloe vera za unutrašnju primenu: za čićenje creva sasvim je dovoljno uzeti od 0,2 do max. 0,6 grama .Doza od 0,8 g može i da usmrti čoveka. Sok od aloje se ne sme uzimati duže vreme.
Za omekšavanje stolice mogu se uzimati tablete ali i sok i to je najbolje činiti u prepodnevnim satima. Stolica neće biti preterano retka,već će postati kašasta i volumizirana,te će lakše prolaziti kroz debelo crevo.

Upotreba aloje u lekovite svrhe zavisi od koncentracije soka u raznim napicima.Ako koristimo aloja vera sok koji je jako razređen i to kao kapi ,tada je on izuzetno delotvoran za naš želudac,a u većim koncentracijama deluje na čišćenje creva ,celog organizma a podstiče i bolje izlučivanje žuči .
Knajpove tablete od aloje deluju i kod zatvorenog debelog creva,ali samo ako nisu začepljeni žučni kanali.

Aloja vera sok treba da koristimo prema uputstvima stručnjaka ,nikako samoinicijativno. Može se upotrebiti i za lečenje očnih bolesti (kod pale spojnice oka) rana i čireva.

Emulzija koju koristimo za lečenje mokrog epidemitisa,opekotina drugog i trećeg stepena(od rendgenskog zračenja) dobija se kada sok od aloje pomešamo sa ricinusovim i eukaliptusovim uljem.

Prašak aloje koristimo za posipanje rana i čireva ili za pripremu uvarka kod unutrašnjih bolesti (želudac,creva,jetra) i spoljašnjih ( ispiranje rana i raznih kožnih nečistoća).
Sveže odsečen list koristimo za ublažavanje bola izazvanog opekotinama ,a ujedno i podstičemo zaceljivanje. Aloja vera sok provereno jača odbrambene snage organizma i ne dozvoljava pad imuniteta.

Aloe vera protiv hemoroida,navale krvi u glavu,srce i pluća ali i kod zakasnele menstruacije. Pomeša se prašak aloje (koliko stane na vrh noža) sa po jednom kašičicom od kantariona i hajdučice,rastapa se u vodi i pomeša sa kvalitetnim medom domaće proizvodnje. Kako se radi o praškovima od samlevenih biljaka ,ovaj prirodni lek od aloje se može uzimati dva dana ,a kasnije još po 4 do 5 puta ali tek sveki treći dan.

Ako se aloja vera prašak stavi na vrh noža te se popari sa 2 decilitra provrele vode i malo prokuva (tek da baci ključ) pa se skloni sa vatre i pusti da se prohladi. Dobićete odličan lek za oči ,sa kojim trebate ispirati upaljene i mutne oči.Doći će do ozdravljenja ,a dobar znak je kada posle ispiranja oči počnu da peku i svrbe

Stare gnojne rane i čirevi čiste se i brzo zaceljuju ako se jedan put dnevno pospu debelim slojem praška od aloje i isperu uvarkom od jedne male kafene kašičice praška kuvanog u pola litre vode ,5 minuta.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...