Generic filters
Exact matches only

Prednosti i mane mini implanata

Zubni implanti postali su veoma često i popularno rešenje kada dođe do gubitka zuba iz bilo kog razloga.

Već je poznato da je to idealan način za nadoknadu zuba, a razloge za to ćemo pomenuti i u ovom članku.

Ipak, mini implanti su nešto relativno novije rešenje, takođe dostupno našim pacijentima, koji su nešto slabije upoznati sa svim prednostima, manama i mogućnostima koje oni donose u odnosu na tradicionalne implante.

Pre nego što objasnimo glavne razlike, prednosti i mane, treba napomenuti da ova dva tipa zubnih implanata dele veliki broj karakteristika.

Njihova osnovna uloga jeste nadoknađivanje izgubljenog korena zuba, a ovaj veštački koren izrađen je u oba slučaja od titanijuma, materijala koji u  procesu oporavka i vezivanja za zubnu kost pacijenta stvara izrazito čvrstu vezu, te se može opteretiti različitim protetskim radovima.

Postoji nekoliko mogućnosti:

1) Ugradnja krunice na implant, kada je potrebno nadoknaditi jedan zub

2) Most na implantima, kada je implant zapravo oslonac za most i moze pomoci u nadoknadi jednog ili dva vezana zuba

3) Proteza na implantima, popularno se naziva i All-On-4, kada se uz pomoć četiri implanta rešava kompletna bezubost vilice

 

Ugradnjom bilo koje vrste implanta, sprečava se da dođe do gubitka zube kosti, kao i da se zdravi zubi pomere ili oštete, a pacijent dobija estetsko rešenje koje u potpunosti odgovara njegovim prirodnim zubima po svim karakteristikama – veličini, boji i obliku. 

U smislu estetskih karakteristika, posebno se izdvajaju bezmetalne krunice koje predstavljaju vrhunac protetike danas.

Najčešće mini implanti koriste se u situacijama kada je potrebno da nadoknade jedan zub, jer zbog svoje veličine ne mogu da budu opterećeni tako velikim i zahtevnim radovima kao što je to slučaj sa njihovim većim verzijama.

Osim toga, u situacijama kada je došlo do gubitka zubne kosti u toj meri da se tradicionalni implanti ne mogu ugraditi bez nadoknade zubne koste, mini implanti zahvaljujući svojoj veličini mogu biti alternativna opcija.

Na kraju, kod pacijenata kojima je implant potrebno ugraditi u regiju u kojoj nema dovoljno mesta za klasičan implant, mini implant može biti odlična alternativa.

Sam proces ugradnje je zbog njihove manje veličine nešto manje invanzivan, ali u osnovi se ne razlikuje od ugradnje implanata uobičajene veličine. Ugradnja se obavlja u lokalnoj anestiziji od strane oralnog hirurga, a proces oporavka traje tri do šest meseci.

Nakon potpunog oporavka i srastanja implanta, on se može opteretiti trajnim protetskim radom. 

Kada je reč o ceni i trajanju mini zubnih implanata, nema velike razlike u odnosu na tradicionalne implante. Njihova cena je ista ili nešto niža u odnosu na tradicionalne, a po pitanju trajanja, studije nisu pokazale kraći ili duži životni vek.

Glavna mana mini implanata upravo leži u njihovoj veličini, koja ponekad može biti samo 3mm, i stabilnost i oslonac koji pružaju. 

Zbog svoje izrazito male veličine, ne pružaju tako jak oslonac i uporište za protetske radove poput tradicionalnih, pa neće biti rešenje za svakog pacijenta.

Pored toga, tradicionalni implanti koji su inicijalno opterećeni samo krunicom, kasnije mogu biti iskorišćeni kao osnova većih radova, odnosno nositi most ili protezu, što nije slučaj sa mini implantima.

Foto DepositPhotos
Komentari
Loading...