Generic filters
Exact matches only

Pravilna ishrana kada su velike vrućine

Pravilnom ishranom se sprečava preterano znojenje i omogućava nadoknada svih gubitaka telesne tečnosti i elektrolita.

hrana leto

Uz optimalan energetski unos, a samim tim obezbeđeno je pravilno funkcionisanje organizma, uspostavljanje pravilanog metabolizma i umanjeni su štetni stresni uticaji letnjih visokih temperatura.

Leti treba težiti lakšim, niskokaloričnim namirnicama, prvenstveno voću i povrću. S druge strane, riba, bijelo meso, proizvodi od integralnog brašna pšenice, integralna riža i kukuruz puno bolje odgovaraju svakom organizmu.

Jedan od načina kako smanjiti štetne posledice visokih letnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje je upravo i pravilna ishrana. Problem predstavlja to što većina osoba teško pristaje da menja svoje navike ishrane, iako se na taj način može puno postići i pomoći svom telu u vrlo stresnim uslovima kao što su visoke temperature vazduha u letnim danima.

Reakcija tela na povišene temperature je snižavanje telesne temperature znojenjem. Kao negativan efekat tog prirodnog telesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene nus pojave.

Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje telesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Probava teške hrane zahteva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava telesnu temperaturu.

Leti generalno treba manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da leti izbegavamo masnu i teško probavljivu hranu. Posebno su štetne namirnice kao što su: jako začinjena jela, pečena, pržena i pohovana hrana, masna mesa i mesni proizvodi, pića sa kofeinom, slatkiši, gazirina zaslađena pića, preterano rashađena pića. Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperature vazduha povećava, smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela.

Umesto tečnosti može se konzumirati sezonsko voće i povrće, pre svega zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u proseku više od 80% vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem.

Korisno je konzumirati namirnice kao što su: mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe i plodova mora, koje će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima.

PROČITAJTE VIŠE:

 

 

Komentari
Loading...