Pravilna hidratacija je od velike važnosti

Pravilna konzumacija tečnosti je od vitalnog značaja za održavanje svake funkcije naših organa – od mozga, preko mišića, pa do zdravog izgleda naše kože i celokupnog kardiovaskularnog sistema.

Voda čini oko 60% naše telesne težine. Iako postoji standard za unos oko 8 čaša vode dnevno, postoje i drugi, isto zdravi načini za njen unos.

U nastavku teksta vam preporučujemo načine za pravilnu hidraciju:

Žeđ

Do momenta kada osetite žeđ, telo vam signalizira da ste dehidrirali. Održavanje rasporeda hidracije (odnosno unošenja propisane hrane i umerene količine vode) je odlična ideja, pogotovo ako ste profesionalni sportista. Na taj način, telo vam neće trpeti stanje dehidracije, što će direktno uticati i na vaše psihofizičko stanje.

Raspored hidracije

Opštepoznata je činjenica da što više vode pijete, to postoji manje prostora za konzumiranje kalorija kroz hranu. Uvek nosite sa sobom flašicu vode, pa čak držite čašu sa vodom na noćnom stočiću dok spavate, kako biste imali lak pristup ukoliko ožednite. Vremenom ćete se navići na ovu rutinu.

Hidracija je bitna na mnogo više nivoa

Vaše telo je duplo efikasnije ukoliko ga održavate hidriranim. To znači mnogo: održava vaš apetit, zadržava visok nivo energije i reguliše vaše raspoloženje. Takođe, kada tokom vežbanja konzumirate vodu, ona ujedno doprinosi pravilnoj zagrejanosti vaših mišića, a samim tim (uključujući i istezanje nakon treninga) čini vaše telo manje sklono kasnijim upalama.

Zamenske supstitute

Srećom, postoji i nekoliko opcija koje mogu u nekom trenutku da zamene vodu. Između ostalog, sigurni smo da ste čuli za benefite koje pruža kokosova voda, blago gazirana voda, pa čak i kafa (ali pazite na preporučenu dozu ovog napitka).

Hrana takođe sadrži vodu

Zanimljiva činjenica je ta da 20% dnevnog unosa tečnosti dolazi iz hrane. Na primer, pojedino voće i povrće je bogato vodom, poput krastavaca, jagoda i lubenica. Takođe, supe, pahuljice i ovsene kaše imaju u svom sastavu određe procenat vode.

Redovna hidracija vodi gubitku viška kilograma

Što je opet tačno. Jedna studija je pokazala da što više vode pijete, to je manje kalorija koje kozumirate putem hrane i ostalog pića. Takođe, isto tako je dokazano da voda za piće ubrzava vaš metabolizam. Na raspolaganju su vam i zeleni čaj, kao i kokosova voda.

Ipak, ne preterujte sa velikim unosom vode

Pošto postoji osnovna bojazan kod ljudi o nedovoljnom unosu vode u organizam na dnevnom nivou, to svakako dovodi do dehidracije. Unos vode je povezan i sa unosom dovoljno elektrolita koji su neophodni za svakodnevno funkcionisanje svih sistema organa.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...