Pravila sa kojima pobeđujete prehladu i grip

Svi se trudimo živeti što zdravije, posebno u vreme prehlade i gripa. No u užurbanom ritmu neka jednostavna pravila i korisne savete jednostavno zaboravimo. Uz sve one svakodnevne stare mudrosti koje svi znamo, poput unosa dovoljno vitamina, kvalitetnog doručka, donosimo vam neke malo drugačije savete, ali i sasvim jednostavne koje ponekad zanemarimo

gripp

Za zdravlje i jačanje imuniteta probajte i ovo:

Uživajte u đumbiru

Đumbir je izvrstan za probavu, blagotvorno deluje na raspoloženje, umanjuje stres, melem je za želudac i creva, a idealan je za ove hladne dane jer je lek protiv prehlade i gripa. Osim toga đumbir poboljšava cirkulaciju i podiže imunitet.

Nabavite dobre patike

Osećate da gubite energiju. Umesto da malo odremate ili popijete šoljicu kafe, odite u brzu šetnju i bićete kao novi. To je super vežba koja će razbuditi organizam.

Pomirišite ruzmarin

Prema nekim istraživanjima udisanje nekog aromatičnog bilja može nas razbuditi i poboljšati memoriju. Jedna takva biljka je ruzmarin. Pokušajte udahnuti miris svežeg ruzmarina ili u svećnjak nakapajte par kapi eteričnog ulja.

U ishhranu unesite probiotike

Kako biste ojačali imunitet, probajte s probioticima. Naime, dobre bakterije pomažu organizmu da se lakše bori s prehladom i gripom, a dobri su i u borbi s crevnim virozama. Ima ih u  jogurtu, a mogu se kupiti i kao dodatak ishrani.

Jedite banane

Ljudi koji jedu hranu bogatu kalijumom imaju manje šanse da dobiju visok pritisak. Banane su takođe odlična hrana nakon proliva jer pomažu u nadoknađivanju izgubljenih elektrolita (naročito kalijuma).

Volite lavandu

Kako biste ublažili stres i pripremili se za krevet, u toplu kupku ukapajte par kapi eteričnog ulja lavande. Pustite laganu muziku i kupka će učiniti ostalo.

Odite na masažu

Određene tačke i zategnutost mišića mogu dovesti do ukočenosti i bolova u leđima. Za bolji osećaj i manje boli, odite kod fizioterapeuta i priuštite sebi masažu. Ne samo da ćete se bolje osećati, nego ćete tih sat vremena uživati u masaži, opustiti se i biti bolje raspoloženi.

Jedite beli luk

Dodajte malo belog luka svojoj ishrani ove zime i mogli biste lakše pobediti prehladu i grip. I beli i crni luk poseduju neka antivirusna i antibakterijska svojstva za koja se veruje da jačaju imunitet.

Pijte dovoljno vode

Kako biste se učinkovito borili protiv glavobolje i migrene, uzimajte dovoljno tečnosti. Osim toga, možete probati, pre nego što posegnete za lekom, i drugi zdrav način protiv glavobolje. Stavite hladan zavoj oko glave, pokrijte i oči. Lezite, opustite se i duboko dišite. Ovo obično pomaže da bol pre prođe.

Koristite ljutu papriku u neobične svrhe

Originalan način za ugrejati stopala zimi je upotreba ljute papričice. Naime, malo zrnaca ljute paprike stavite u čarape i to bi trebalo ugrejati stopala i podstaći cirkulaciju.

Perite ruke

Najbolji način za sprečavanje prehlade i gripe je redovno i temeljno pranje ruku. Uzmite sapun i toplu vodu i trljajte barem minut i dobro isperite.

Komentari
Loading...