POŽURITE SA POTOMSTVOM: DNK sperme se menja – sve je teže muškarcima da naprave dete

Ovo nije samo ženski problem.

Studija stručnjaka američkog Univerziteta Stanford pokazala je da su oštećenja DNK u spermi kod muškaraca iz dana u dan pogoršavaju, što rezultira otežavajući način za reproduktivnost (sterilitet ili poremećaji).

Srbi imaju najbolji lek protiv muške neplodnosti!

Brojna istraživanja poslednjih nekoliko godina upozoravaju kako “”biološki sat” i kod muškarca počinje otkucavati već sa 35 godina. Pokazalo se tako da buduće majke nisu jedine koje treba da se brinu o godinama kad će se odlučiti na roditeljstvo. Naučnici poručuju kako o padu plodnosti treba da razmišlja i jači pol, iako se kod žena zaliha jajnih stanica troši, a spermiji se proizvode celi život.

 

medunozje
Oštećenje DNK u spermi kod muškaraca od 36 do 57 godina tri puta su veća nego kod mlađih od 35.

Rezultati najnovijih istraživanja protivreče dosadašnjem rasprostranjenom mišljenju da su muškarci sposobni za očinstvo i u odmaklim godinama života, za razliku od žena.

– To nikako ne znači da muškarcima starijim od četrdeset godina savetujemo da prestanu da rade na potomcima. Mi samo upozoravamo da je odgovorno prema budućim prinovama voditi računa o svom zdravlju i načinu života – poput izbegavanja hrane za koju postoji opravdana sumnja da je zagađena pesticidima – naglasio je urolog dr Sjuart Malkolm.

Komentari
Loading...