Generic filters
Exact matches only

Povišen nivo holesterola vodi do problema sa začećem

Američki naučnici su nakon sprovedenih istraživanja zaključili da partneri koji pate od povišenog nivoa holesterola češće duže pokušavaju začeti dete, prenosi WebMD.

test

Voditelj istraživanja, prof. Enrique Schisterman, navodi da je ovo prvo istraživanje koje je uspelo povezati povišeni holesterol i probleme sa začećem.

U istraživanju je sudelovao 501 par koji želi bebu, a naučnici su proučavali njihove životne navike, izloženost spoljašnjih faktora i plodnost partnera. Na početku istraživanja svakom ispitaniku je izmeren nivo holesterola.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da parovi koji se bore s visokim holesterolom imaju problema sa začećem. Iako su za nivo holesterola u organizmu zaslužni genetika i porodična anamneza, ona se može kontrolisati i fizičkom aktivnošću i ishranom.

Istraživanje je takođe pokazalo da kombinacija u kojoj žena pati od visokog nivoa holesterola, a muškarac ne, ipak zahteva više vremena za začeće. Kada muškaraca pati od visokog nivoa holesterola, a žena ne, do začeća dolazi sasvim normalno.

Komentari
Loading...