Povezanost fizičke aktivnosti i virusa

Profesorka Sanja Mazić sa Katedre za medicinu sporta Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže da je fizička aktivnost neophodna za pravilan razvoj celog tela.

Naročito važna za kardio-vaskularni i respiratorni sistem, za mišiće, pravilno držanje, kao i u prevenciji velikog broja bolesti.

Doktorka Sanja Mazić ističe za RTS da je zbog pandemije virusa korona među ljudima smanjena fizička aktivnost, izmenjen režim ishrane i spavanja, ali i povećan stres, zbog čega je porastao broj obolelih od bolesti nekretanja.

“Fizička aktivnost je neophodna deci za rast i razvoj, i Svetska zdravstvena organizacija je rekla da deci treba oko 60 minuta dnevno fizičke aktivnosti i da ona treba da bude umerenog do jačeg inteziteta”, objašnjava doktorka Mazić.

Ističe da svi mogu da vide da se deca znatno manje kreću i da je vreme sedenja značajno povećano.

“Neke studije su zabeležile da je vreme koje je bilo posvećeno školi u onlajn učenju smanjeno, a vreme koje je bilo posvećeno zabavi je poraslo. Vreme koje je bilo posvećeno igrama van kuće je definitivno smanjeno”, navodi doktorka Mazić.

Dodaje da ipak ima i pozitivnih primera, pa su Nemci u jednom od istraživanja izračunali da su deca imala više sati fizičke aktivnosti u kući, jer su im očito roditelji dali neki dodatni posao u kući i oko kuće.

“Fizička aktivnost je neophodna za pravilan razvoj celog tela, a naročito je važna i za kardio-vaskularni i respiratorni sistem, za mišiće, pravilno držanje, kao i u prevenciji velikog broja bolesti”, upozorava doktorka Mazić.

Kretanje smanjeno za 27 odsto na globalnom nivou

Doktorka Mazić kaže da postoji veliki broj bolesti odraslih koje se sada pojavljuju i kod dece, što ranije nije bio slučaj.

“Imamo decu koja imaju povišen krvni pritisak, što je ranije bilo izuzetno retko. Apsolutno možemo da kažemo da je pandemija virusa korona izazvala pandemiju fizičke neaktivnosti”, naglašava doktorka Mazić.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..