Povezanost astme i smanjenja koštane mase

Osobe obolele od astme izložene su većem riziku od smanjenja koštane mase, pokazuju najnovija naučna istraživanja.

astma

Dr Jae Woo Jung, u najnovijem izdanju vesti sa američkog koledža za alergije, astmu i imunologiju, izjavio je da je poznato da je prolongirana upotreba kortikosteroida, koja se koristi u terpiji astme, riziko-faktor za nastanak osteoporoze, ali da ne postoje jasni podaci koji pokazuju vezu između same astme i smanjenja koštane mase koje se viđa kod osteoporoze.

„Ovo istraživanje je pokazalo značajnu vezu između ova dva stanja, čak i u odstustvu prethodne upotrebe kortikosteroida“, istakao je Jung.

Istraživanje je obuhvatilo 7 000 ljudi, uključujući 433 osobe koje boluju od astme.

Došlo se do zaključka da je gustina kosti u predelu lumbalnog dela kičme i butne kosti značajno niža kod osoba obolelih od astme.

Razlozi za ovu pojavu mogu uključivati upotrebu kortikosteroida, kao i nizak nivo vitamina D u organizmu.

„Ovo istraživanje omogućilo je zaključke koje treba dalje proučavati“, izjavio je Jung.

Astma je obolenje koje može biti opasno po život u nekim slučajevima. Veoma je važno da osobe koje boluju od astme i drugih obolenja disajnih puteva, nastave propisano lečenje.

Prema rečima Dr Jung-a, veoma je važno da alergolozi diskutuju o potencijalu same astmatične bolesti, kao i da analiziraju posledice terapijskog tretmana obolelih od astme.

Neželjeni efekti kortikosteroidne terapije su, generalno, više zastupljeni pri primeni ovih lekova oralnim putem, nego kada se oni primenjuju inhalatorno, iako oralni kortikosteroidi imaju veći efekat.

Lekari propisuju inhalatorne kortikosteroide kad god je to moguće. Ukoliko postoji neophodnost za upotrebom oralnih kortikosteroida, lekar će propisati najnižu efektivnu dozu, kako bi se u što većoj meri izbegli neželjeni efekti kortikosteroida.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...