Generic filters
Exact matches only

Povećanim unosom jogurta pomažete u prevenciji dijabetesa

Kada se dijabetes ne kontroliše, on može uzrokovati nastanak oštećenja unutrašnjih organa.

dij

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMC Medicine, otkrivaju da povećanje unosa jogurta može značajno smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Naučnici su prikupili podatke o više od 195000 osoba. Proučavali su njihovo zdravstveno stanje i prehrambene navike u periodu od više od 10 godina. Tokom tog perioda je njih oko 15000 razvilo dijabetes tipa 2.

Rezultati istraživanja su pokazali da povećanje unosa jogurta može pomoći pri smanjenju rizika od nastanka dijabetesa tipa 2.

Dijabetes je stanje zbog kojeg telo ne može pretvoriti glukozu u energiju na način na koji bi trebalo. To je najčešće uzrokovano manjkom insulina ili poremećajem u obradi glukoze. Kada se dijabetes ne kontroliše, on može uzrokovati nastanak oštećenja unutrašnjih organa.

Kada su naučnici uzeli u obzir i druge faktore, kao što su starost, telesna težina i ostale hronične bolesti, došli su do zaključka da jogurt, u odnosu na ostale vrste mlečnih proizvoda, najviše pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2.
Prethodna istraživanja su pokazala da jogurt može pomoći iu prevenciji niza drugih bolesti, kao što su bolesti srca i krvnog sistema, visok krvni pritisak.

Komentari
Loading...