Potrudimo se da čujemo tišinu

0

Autor: Milena Milic
Ispravno znanje, pogrešno znanje, imaginacija (mašta), spavanje i pamćenje su pet manifestacija uma. Svakodnevno radimo jednu ili više njih. Onda nam jednoga dana postane dosadno, postanemo mrzovoljni I ne vidimo smisao ni u čemu.

Zašto? Zato što je naš um samo mehanizam i poslednja karika u lancu svesnosti. Čula prenose informaciju preko nerava do mozga i na kraju do uma. Za nas je ovo cela stvarnost ali mi I dalje ne osećamo potpuno zadovoljstvo i harmoniju u zivotu. To je posledica vladavine uma a da mi toga nismo ni svesni.

meditacija_dreamstime

Mi, mi smo nešto više od toga, mi imamo svest. Svest je deo nesvesnog. Kada isključimo um, dolazimo do sopstva. Jedino u tom stanju, sagledavamo stvari kakve one zapravo jesu, odnosno vidimo pravu istinu. Tako dolazimo do pojma meditacije. Meditacija je tehnika obustave uma. U meditaciji, um je ukroćen i prava saznanja dolaze do izražaja. Tada otkrivamo ko smo I pravi smisao našeg života, a to je jedino za čime tragamo I šta nas čini srećnima.

Kada sednemo u meditativni položaj i zatvorimo oči, mi pažnju prenesemo na disanje. Zašto? Zato što time ne dozvoljavamo umu da misli o nečemu drugom. Ali um je jako uporan, bezbroj misli će preokupirati našu pažnju jer se on bori za svoju dominaciju…kada nas odvuče, mi ponovo vratimo pažnju na disanje…jednog trenutka ćemo pobediti i bićemo u stanju bez uma (misli). Tog momenta osetićemo protok energije (telo će nam postati teško).

Nama je ova energija neophodna, dobijamo je nesvesnim putem dok spavamo. Medjutim, to je nedovoljno. Ovo je način svesne dopune energije.
Ova energija nam hrani telo i pomaže da se ne umorimo od svih stresnih životnih situacija, da budemo zdravi i u skladu sa okolinom.

Komentari
Loading...