Generic filters
Exact matches only

Potpuno paralizovani čovek posle tretmana matičnim ćelijama povratio pokrete (VIDEO)

U martu 2016. godine je Kristofer Kris Bozen pretrpeo traumatičnu povredu kičme kada je njegov auto izgubio kontrolu na vlažnom putu i zakucao se u telefonski stub.

Kristofer Kris Bozen

Ova nesreća ga je ostavila paralizovanog od vrata na dole i doktori su upozorili njegove roditelje da možda nikad neće vratiti svoju motoričku kontrolu.

Oni su takođe rekli da bi mogao da se kvalifikuje za eksperimentalnu proceduru koja uključuje matične ćelije, koje bi mogle popraviti pojedina oštećenja.

Oni su pristali i u aprilu je doktor Čarls Liu, direktor USC Neurorestauracionog Centra, u saradnji sa Rančo Los Amigos Nacionalnim Rehabilitacionim Centrom i Kek Medicinom sa USC-a započeo proceduru.

Doktor je ubrizgao eksperimentalnu dozu od 10 miliona AST-OPC1 ćelija direktno u Krisovu srž vratnog dela kičme.

„Tipično, pacijenti koji su povredili kičmenu moždinu idu na operaciju koja stabilizuje kičmu ali generalno malo čini u pogledu vraćanja motoričke ili senzibilne sposobnosti,“objašnjava Liu. „Sa ovom studijom mi testiramo proceduru koja može poboljšati neurološku funkciju, što bi moglo označavati razliku između trajne paralize i korišćenja ruku i nogu. Vraćanje tog nivoa funkcije bi moglo značajno poboljšati svakodnevne živote pacijenata sa ozbiljnim povredama kičme.“

Dve nedelje kasnije je Kris počeo pokazivati znakove poboljšanja i za dva meseca je bio u mogućnosti da se samostalno hrani, koristi mobilni telefon, napiše svoje ime, upravlja motorizovanim invalidskim kolicima i zagrli svoju porodicu i prijatelje.

„90 dana nakon tretmana, Kris je ostvario značajno poboljšanje motoričke funkcije, do dva nivoa kičmene moždine“, navodi dr Liu. „U Krisovom slučaju, dva nivoa kičmene moždine označavaju razliku između trajne paralize i sposobnosti korišćenja ruku za pranje zuba, upravljanje kompjuterom ili drugih stvari koje inače ne bi mogao da radi, stoga posedovanje ovog nivoa funkcionalne nezavisnosti se ne može zanemariti.“

Sve što sam od početka želeo je šansa da se borim,“ rekao je Kris koji ima strast ka popravljanju i vožnji sportskih automobila i koji je studirao da postane broker životnog osiguranja u vreme kada se dogodila nesreća. „Ali ukoliko postoji šansa da ponovo prohodam, onda definitivno! Uradiću sve što je moguće da to uspem.“

Ova nova, eksperimentalna grana medicine pokazuje ogromnu vrednost neurorestaurativne i regenerativne medicine. Iako doktori ne mogu zasigurno predvideti Bozenov napredak u budućnosti, nema sumnje da je učinjeno nešto što se do sad smatralo nemogućim.

 

Mnogi su čitali i ove tekstove:

Web-tribune

Komentari
Loading...