Posledice lošeg držanja

0

Svi se sećamo kritika iz detinjih dana, što od roditelja što u školi, da se ispravljamo kad stojimo ili sedimo i koliko nam je smetalo da ih slušamo. Ipak, da smo ih tada uvažavali i praktikovali, danas bi sigurno imali manje problema sa bolovima i eventualnim deformitetima.

lose-drzanje-tela

Loše držanje stvara loše navike i mada pravilno držanje pri sedenju i hodu nekima može (u početku) delovati neprijatno, ali je mnogo veća neprijatnost deformitet kičme koji, u suprotnom, može nastati. Tokom vremena i uz „pomoć“ gravitacije, opterećenje kičme može dovesti do osteoporoze, spondiloze, skolioze i sličnih deformiteta koji pogađaju sve više ljudi. Pored toga, nepravilno stanjanje i sedenje može dovesti i do poremećaja u disanju, digetivnom sistemu ali i poremetiti krvni pritisak, što sve nije za šalu i zanemarivanje.

Nepravilan položaj pored direktnog lošeg uticaja na kičmeni stub, opterećuje i unutrašnje organe, dok pravilno držanje obezbeđuje da nam čitav organizam funkcioniše kako treba.

Iako možda deluje da je ove navike lako ispraviti, teško je preko noći promeniti ono što smo formirali još od detinjstva. Potrebno je uložiti dosta volje i napora da se iz korena krene sa promenom svakodnevnog držanja. Ako primetite da stojite ili sedite nepravilno: pognute glave i savijenih leđa, spuštena ramena, izbačeni kukovi ili stomak i slično; ako primetite ili već imate hroničan bol u vratu i leđima, krajnje je vreme da krenete sa suštinskim promenama i potražite konsultacije sa lekarom, kako biste na pravi način zaustavili negativne dugoročne efekte lošeg držanja.

Jedan od brzih načina promene ovih štetnih navika, jeste usvajanje i praktikovanje zaštitnih položaja i pokreta tela, o čemu smo pisali nešto ranije. Učinimo sve što je u našoj moći da svoje telo i zdravlje maksimalno zaštitimo i umanjimo posledice koje nepravilno držanje sa sobom nosi.

Mnogima se dopalo i ovo:

 

Komentari
Loading...