Generic filters
Exact matches only

Poremećaj u ishrani- Ortoreksija

Ortoreksiju lekari nazivaju i „dijetalnm perfekcionizmom“, jer kod osoba koje od nje pate izbor hrane postane toliko restriktivan (i kalorijski i u vrstama namirnica) da ugrožava zdravlje.

Osobe koje boluju od ortoreksije opsednute su zdravom hranom i mentalno su preokupirane njenim poreklom i načinima pripreme.

Jedu samo „zdravu“, „ispravnu“, „biološki čistu“, „dobru hranu“, a izbegavaju „nezdravu“, „pogrešnu“, „lošu“ i „prljavu”.

Ortoreksija najviše preti osobama koje znaju puno o hrani – studenti nutricionizma, sportisti (bodi-bilderi i fitnes industrija), zatim ličnosti sklone psiho-somatici, odnosno populacija koja pati od fizičkih simptoma bez ustanovljenog medicinskog uzroka.

Osobe koje imaju simptome ortoreksije nameću sebi vrlo rigidna pravila i restrikcije, čije kršenje izaziva anksioznost, stid, samoosuđivanje, krivicu, depresiju…

Sve to dovodi do negativnih posledica za mentalno i fizičko zdravlje te ozbiljno narušava svakodnevno funkcionisanje.

Osobe koje pate od ortoreksije boje se da izvan vlastitog doma neće moći „ispravno“ jesti i izbegava hranu koju su pripremili drugi.

Takođe, udaljavaju se od prijatelja i članova porodica koji ne dijele slične poglede na hranu, što dovodi do socijalne izolacije i osamljivanja.

Kod takvih lica moguće su nagle promene raspoloženja i razvijanje depresije, ali i napadi panike ako se ne može konzumirati „ispravna“ hrana – navode medicinski portali.

Posledice ove bolesti često su – deficit esencijalnih nutrijenata i gladovanje, što dovodi do gubitka kilograma i neuhranjenosti.

Kod žena je moguća posledica poremećaj menstrualnog ciklusa na nekoliko meseci.

Foto pexels
Komentari
Loading...