Generic filters
Exact matches only

Poremećaj temporomandibularnog zgloba

Temporomandibularni zglob spaja mandibulama (donju vilicu) sa delom lobanje poznatim kao temporalna kost. Zglob omogućava pokretanje donje vilice u svim smerovima tako da se zubi mogu koristiti za efikasno odgrizanje i žvakanje hrane.

zglob

Kod poremećaja temporomandibularnog zgloba, zglob, mišići i ligamenti koji nadziru zglob ne rade zajedno kako treba i izazivaju bol. Ovaj se poremećaj trostruko češće javlja kod žena.

Poremećaj temporomandibularnog zgloba najčešće izaziva grč mišića za žvakanje, često kao posledica stiskanja čeljusti ili škrgutanja zubima. Stiskanje vilice i škrgutanje zubima može se pojačati stresom. Poremećaj okluzije opterećuje mišiće i može takođe biti uzrok poremećaja temporomandibuularnog zgloba, kao i povreda glave, vilice ili vrata koja uzrokuje iščašenje zgloba. U nekim je slučajevima uzrok artritis.

Možda primetite jedan ili više od ovih simptoma:

  1. glavobolje
  2. osetljivost viličnih mišića
  3. snažnu bol na licu
  4. oštar bol kraj ušiju

Cilj lečenja jest uklanjarije grča mišića i napetosti te ublažavanje bolova.

Postoji nekoliko mera za samopomoći koje možete primeniti, uključujući topao vlažan oblog, masažu mišića lica, konzumiranje isključivo kašaste hrane i stavljanje aparatića noću preko zuba kako ne biste škrgutali zubima ili stiskali čeljust.

Analgetici kao što su aspirin i paracetamol takođe mogu ublažiti bolove.

Kod približno 3 od 4 osobe sa poremećajem temporomandibularnog zgloba, simptomi se poboljšaju u roku 3 meseca od početka lečenja. Međutim, ako se simptomi ne poboljšaju, moglo bi biti potrebno dalje lečenje. U retkim slučajevima potrebna je operacija vilice.

 

 

 

Komentari
Loading...