Generic filters
Exact matches only

Pomozite sebi ukoliko imate problem sa teškim nogama i proširenim venama- Saveti

Problemi s venama pretežno su nasledni.

feet 538245 960 720

U porodici u kojima su oba roditelja patila od proširenih vena ista će sudbina u 80 odsto slučajeva snaći i njihove naslednike.

Krv cirkuliše kroz dva venska sistema, površinski i dubinski, koji su međusobno povezani sitnim venama. Da bi iz nogu stigla u srce, krv mora da pobedi silu težu. To se odvija zahvaljujući stezanju mišića na listovima i pritisku stopala u pokretu. Niz zalistaka unutar vena sprečava da krv teče unazad. Usled njihove slabosti dolazi do poremećaja u protoku krvi što rezultira povećanjem količine krvi u venama sa povišenim venskim pritiskom. Ovo dovodi do širenja vena i stvaranja varikoziteta, te konačno do kretanja krvi u oba smera praćenog smetnjama u mikrocirkulaciji.

Proširene vene su posledica slabosti konstitucije (najčešće nasledne) zidova vena i zalistaka. Postoji, međutim, i niz drugih predispozicija: predugo stajanje na poslu ili kod kuće, zatvor, endokrine smetnje koje izazivaju povećanje estrogena i progesterona u krvi; tu posebno valja pripaziti na kontraceptivne pilule, gojaznost i trudnoća.

Gimnastika za vene

Evo dve jednostavne vežbe za one koji pate od proširenih vena ili koji jednostavno žele da održe krvotok zdravim. Ispružite se na pod istegnutih nogu, a ruke savijte ispod glave. Iz tog položaja privucite kolena prema bradi. Ispružite uvis jednu nogu i zatim je spustite, i ponovite to 20 puta. Istu vežbu napravite 20 puta drugom nogom. Vežbu izvodite polako.

Drugima se dopalo i ovo:

 

Komentari
Loading...