Pomorandže – najbolji prijatelj vitke linije

Ovo voće obiluje mineralima, vitaminom C i vodom, što ga čini savršenim u borbi protiv suvišnih kilograma, posebno u periodu kada uživamo u visokokaloričnoj hrani.

pomorandze

Osim vitaminom C, pomorandže su bogate mineralima kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum je dobar za kosti, dok je kalijum dobar za nervni sistem i mišićna tkiva. Osim toga, neophodan je za održavanje vode u organizmu.
Takođe, pomorandže sadrže visok postotak vode, 86%, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.
Pomorandže su idealno voće i za pušače. Naime, poznato je da nikotin uništava vitamin C, stoga se pušačima preporučuje konzumacija pomorandže, kako bi nadoknadili izgubljene vitamine. Ovo narančasto voće idealna je hrana i za trudnice jer obiluje folnom kiselinom, neophodnom za razvoj fetusa.

Nije samo plod pomorandže lekovit, i unutrašnja strana kore može se iskoristiti u zdravstvene svrhe. Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim delom nalaze u unutrašnjem, belom delu pomorandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara. Od jedne pomorandže dobijemo čak 90 ml soka, koji je odličan izvor vitamina C, te nije ni čudo što je sok od ovog voća jedan od najpopularnijih sokova na svetu.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...