Generic filters
Exact matches only

Pomorandža dijeta je jedna od mnogih dijeta koje su popularne u svetu ishrane

Pomorandža dijeta je jedna od mnogih dijeta koje su popularne u svetu ishrane. Ova dijeta se često naziva i „pomorandža mono dijeta“ jer se temelji na konzumiranju isključivo pomorandži ili pomorandžinog soka tokom određenog vremenskog perioda.

 

Ova dijeta je ekstremna i može biti opasna ako se primenjuje duže vreme ili bez nadzora lekara ili nutricioniste.

Iako pomorandže sadrže vitamine, minerale i vlakna, izuzetno je važno da ishrana bude uravnotežena kako bi se osigurala dovoljna količina hranljivih sastojaka za održavanje zdravlja.

Neki ljudi mogu primeniti pomorandža dijetu kao brzu metodu za mršavljenje, ali to često dovodi do gubitka tečnosti i mišića, a ne masti.

Takođe, može izazvati nedostatak esencijalnih hranljivih sastojaka i loše efekte poput umora, vrtoglavice i problema sa varenjem.

Pre nego što se odlučite za bilo koju dijetu, uključujući i pomorandža dijetu, preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom za ishranu ili lekarom kako biste dobili personalizovane smernice za mršavljenje i održavanje zdravog načina ishrane.

Zdrava ishrana treba da bude raznovrsna i uravnotežena, sa svežim voćem, povrćem, proteinima, integralnim žitaricama i zdravim mastima kako biste postigli dugoročne rezultate i očuvali zdravlje.

Pomorandža dijeta je ekstremna i niskokalorična dijeta koja se bazira na konzumiranju pomorandži ili pomorandžinog soka tokom određenog vremenskog perioda, obično nekoliko dana.

Međutim, važno je napomenuti da ovakva dijeta može biti nezdrava i ne preporučuje se bez prethodnog konsultovanja sa stručnjakom za ishranu ili lekarom.

Dugotrajno ograničavanje ishrane samo na jednu vrstu hrane može dovesti do ozbiljnih nutritivnih nedostataka.

 

Ako ipak želite da probate pomorandža dijetu, evo primera jednog dnevnog jelovnika:

Doručak:

  • 4-6 srednjih pomorandži
  • Čaša vode

Ručak:

  • Salata od pomorandži (sveže iseckane pomorandže sa malo naseckanog peršuna ili mente)
  • Čaša vode

Užina:

  • 2-3 pomorandže ili čaša sveže ceđenog pomorandžinog soka
  • Čaša vode

Večera:

  • Salata od pomorandži sa svežim spanaćem, crnim maslinama i maslinovim uljem
  • Čaša vode

Ova dijeta je izuzetno ograničavajuća i niskokalorična.

Može dovesti do gubitka tečnosti i brzog gubitka kilograma, ali taj gubitak je obično privremen i uglavnom se sastoji od vode i mišića, a ne masti.

Nedostatak esencijalnih hranljivih sastojaka i niskokalorična ishrana mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ponavljamo, pre nego što se odlučite za bilo koju dijetu, uključujući i pomorandža dijetu, obavezno se posavetujte sa lekarom ili nutricionistom kako biste dobili stručne smernice za mršavljenje i očuvanje zdravlja.

Zdrav i održiv način ishrane je važan za dugoročno održavanje težine i dobro zdravlje.

Foto FreePik
Komentari
Loading...