Pomoć deci sa ADHD-om

ADHD je ( poremećaj pažnje uz hiperaktivnost) relativno čest poremećaj ponašanja od koga pati 4-8 % školske dece.

ad

Ako vaše dete ima ADHD, proverite sve opcije lečenja i otkrićete da lekovi nisu jedini način. Ostali oblici lečenja mogu se koristiti zajedno s lekovima ili kombinovati sa drugim tretmanima. Pre donošenja odluke, svakako se konsultujte sa lekarom.

Bihevioralna terapija

Ova vrsta terapije, takođe poznata kao kognitivno bihevioralna terapija, može olakšati simptome ADHD-a. Tokom terapije sve je usmereno na identifikovanje i menjanje misli u svrhu promene ponašanja. Istraživanja su pokazala da je ovaj pristup lečenja izrazito učinkovit u smanjenju impulsivnog ponašanja. Osobe s ADHD-om često imaju mentalnih problema poput depresije ili teskobe, a bihevioralna terapija može ublažiti njihove simptome. Najbolje funkcioniše u kombinaciji s lekovima.

Bihevioralna terapija za roditelje

Roditelji bi takođe trebali odlaziti na ovu vrstu terapije ako žele naučiti kako pomoći svom detetu i upravljati ADHD simptomima. To može pozitivno uticati na detetovo ponašanje i razvoj, te ojačati vaš međusobni odnos.

Coaching

To je noviji tip lečenja. Coach ili trener, koji se ponekad naziva izvršni li organizacioni trener, nije lekar ili zdravstveni radnik, ali koristi različite tehnike za tretiranje simptoma ADHD-a. Pomaže deci i odraslima kako da nauče veštine kojima će lakše upravljati simptomima. Coach takođe može pomoći u postavljanju ciljeva, rešavanju problema i upravljanju vremenom.

a

Neurofeedback

Neurofeedback, tzv. trening mozga ili EEG biofeedback, uključuje stavljanje kape sa senzorima na glavu deteta pomoću koje se prate moždani valovi. Za vreme praćenja, dete obavlja svakodnevne aktivnosti, uči i igra se. Cilj ove terapije je saznati kako detetov mozak funkcioniše i na temelju toga napraviti plan ublažavanja simptoma ADHD-a. Ovakva terapije nema nuspojave, a neka istraživanja pokazuju da pomaže deci pri upravljanju sa vremenom i pomaže pri održavanju koncentracije.

Terapija muzikom

Deca s ADHD-om se često bore s povećanim stresom i anksioznošću. Muzika pomaže u opuštanju jer ima početak, kraj i ritam, i stručnjaci podržavaju ovaj oblik terapije. Terapija muzikom ne bi trebala zameniti bihevioralnu terapiju ili lekove.

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost olakšava mnoge ADHD simptome. Može pomoći deci da obrate pažnju i podstaknu njihovo raspoloženje. Čak i kratkotrajna fizička aktivnost može podići nivo dopamina u mozgu. Aktivnost takođe pomaže kod spavanja. Ako vaše dete ima neredovan san, to može pogoršati ADHD simptome.

Zdrava ishrana

Loša ishrana ne uzrokuje ADHD. Ali, stručnjaci kažu da je ishrana bogata voćem, povrćem, celim žitaricama i proteinima, važna za zdravi razvoj mozga. Neka istraživanja dokazuju da je moguće ublažiti simptome ADHD-a, ako se iz ishrane izbace namirnice koje sadrže veštačke boje. Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama i cinkom, takođe mogu pozitivno uticati na dete. Ali, i dalje nama naučnih dokaza da ishrana sa sigurnošću ublažava ili leči ADHD.

Srodni članci:

Komentari
Loading...