Generic filters
Exact matches only

Pomoć kod opekotina od sunca

Opekotine od sunca su obično opekotine prvog stepena, a veoma retko drugog stepena.

Bez obzira da li su u pitanju teške opekotine, broj opekotina od sunca u detinjstvu je u direktnoj vezi sa karcinomom kože u odraslom dobu

Nakon opekotina sledi perutanje i guljenje kože i veoma je važno da u tom periodu na kožu pazite još više.

Koristite kremu

Potreba da rukama otklonite mrtvu kožu je velika, ali nikako nemojte to raditi. Svako ubrzano uklanjanje izgorele kože može usporiti proces regeneracije. Najbolje je dozvoliti koži da sama “uradi piling” i oslobodi se mrtvih ćelija kože. Koristite hidratantne kreme i losione, koji će nahraniti kožu, ili med.

Proces pilinga može trajati dva-četiri dana nakon što crvenilo od opekotina ne nestane ili posle sedam dana, u zavisnosti od težine opekotina. Nažalost, piling izgorele kože se ne može sprečiti. Važno je da redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom i izbegnete opekotine od sunca.

Nahranite kožu

Guljenje kože ima određenu svrhu. Na ovaj način vaše telo uklanja ćelije kože oštećene UV zracima sunca. Još jedna dobra vest je da možete ubrzati proces lečenja nekim od preparata koje već imate kod kuće.

Koristite hidratantne kreme i losione, koji će nahraniti kožu, ili med. Takođe, možete koristiti ovsene pahuljice natopljene u mleku i hladne obloge – peškir natopite obranim mlekom ili zelenim čajem.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...