Pomoć kod alergija u proleće

Proleće je godišnje doba koje se najavljuje ne samo toplim vremenom i suncem već i peludnom groznicom i sezonom alergija.

k

 

Uzrok pojave alergije u proleće

Alergeni (materije koje izazivaju alergijsku reakciju) takođe uzrokuju da bele krvne ćelije počnu proizvoditi alergijska antitela IgE (imunoglobulin). IgE molekule putuju krvotokom, dok se ne povežu s bazofilima, koje su glavno skladište histamina i serotonina. IgE alergijska antitela zatim izazivaju povećanu propusnost kapilara, a vodenasta tečnost iz krvi ističe i počinje curenje nosa, kijanje, suzenje očiju i začepljenost nosa.

Uz nos mogu biti zahvaćeni i drugi organi kao što su ždrelo, spojnica oka, sinusi, pluća (astma), koža.

Kod sinusitisa sluznica otiče i proizvodi veće količine sluzi. Oticanje sluznice dovodi do suženja kanalića, što sprečava normalno oticanje sluzi prema nosnoj i usnoj šupljini. Sluz koja se nakuplja u velikoj količini unutar sinusa pogodno je tlo za razvoj bakterija, virusa i gljivica koje dolaze do nosa i grla i pogoršavaju poremećaj. Cilj lečenja sinusitisa je uspostava prohodnosti nosnih puteva, ograničavanje ili uklanjanje izvora upale.

Prirodni antialergici

Đumbir je poznat kao antialergik i pomaže u smanjenju izlučivanja sekreta.

Zeleni čaj zbog polifenola i jakog antioksidansa epigalokatehina snižava nivo histamina u krvi.

Vitamin C jača prirodnu zaštitu tela od prekomernog lučenja histamina koji se kod alergija oslobađa. On može čak za 30% smanjiti izlučivanje histamina, a kalcijum stabilizuje sačuvane ćelije histamina te tako smanjuje izlučivanje tog hormona koji uzrokuje svrab.

Plava riba (skuša, sardina, tunjevina, losos) bogata je omega-3 esencijalnim masnim kiselinama koju bi trebalo konzumirati što češće, jer ima protivupalna svojstva.

Semenke suncokreta zbog vitamina E i minerala selena smanjuju upalnu reakciju organizma i deluju antioksidativno.
Pokušajte smanjiti unos masne, rafinirane hrane te hrane bogate šećerom.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...