Pomoć iz prirode kod regulisanja krvnog pritiska

Nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i s tri moćna minerala: kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

Predstavljamo vam namirnice bogate kalcijumom, magnezijumom i kalijumom, koji prirodno snižavaju visoki krvni pritisak.

Pasulj

U pasulju se nalazi znatna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koja blagonaklono deluje na snižavanje krvnog pritiska. Možete ga konzumirati u obliku variva, dodavati ga salatama ili pripremiti pire.

Jogurt

Ovaj mlečni proizvod odličan je izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno deluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih umaka za salatu i mesna jela.

Kivi

Osim što obiluje vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svežeg u voćnim salatama.

Breskve

Breskve su mnogima omiljeno letno osveženje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete sveže ili od njih pripremite smoothieje.

Banane

S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 odsto dnevnih potreba za kalijumom. To egzotično voće odličan je saveznik u borbi protiv stresa.

Kelj

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrednih antioksidansa, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti kao salatu.

Brokoli

Stotinu grama kuvanog brokolija na pari zadovoljiće šest odsto dnevnih potreba za kalcijumom, osam odsto za magnezijumom i 14 odsto za kalijumom. Obiluje i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrstiti na jelovnik.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...