Generic filters
Exact matches only

Pomoć detetu kod mršavljenja

Sve je veći broj gojazne dece, a glavni uzročnici su manjak kretanja i nepravilna ishrana.

goj

Za dečju gojaznost su najviše odgovorni roditelji jer su oni ti koji deci trebaju biti uzor i podstaći ih na usvajanje zdravih životnih navika.

Dečja gojaznost nije samo estetski problem. Istraživanja su pokazala da gojazna deca izrastaju u nesigurne i emocionalno nerazvijene osobe sa manjkom samopoštovanja.

Treba da znate da gojaznost povećava rizik od nastanka raznih bolesti, čak i kod dece. Zabeleženi su slučajevi srčanog udara i bolesti krvnog sistema kod dece koja pate od gojaznosti, stoga je izuzetno važno da vaše dete ima zdravu telesnu težinu.

Odredite realne ciljeve

Dete još uvek raste pa bi možda bilo bolje pomoći mu da održi trenutnu telesnu težinu, umesto da gubi kilograme. Ponekad su deca gojazna dok u potpunosti ne izrastu, tada prirodno postanu mršavija. Za decu kojoj gojaznost ozbiljno ugrožava zdravlje, realan cilj je gubitak pola kilograma nedeljno. Šta je cilj lakši, dete će biti više motivisano ostvariti ga.

Podstaknite vežbanje

Svaka vrsta aerobne aktivnosti će pomoći detetu da potroši kalorije. Šetanje, trčanje, vožnja bicikla i timski sportovi su odlični i zabavni. Podstaknite dete da uvek odabere aktivnost, u odnosu na mirovanje. Neka češće ide stepenicama umesto liftom. Neka do prijateljeve kući prošeta umesto da ga vozite.

Podstaknite zdravu ishranu

Dete bi trebalo da jedu 3 manja obroka i 2 užine dnevno kako ne bi imalo problema sa žudnjom za hranom koja u pravilu završava tako da dete jede nezdrave grickalice. Podstaknite dete da jede sveže voće i povrće, sokove zamenite vodom, a beli hleb tamnim od integralnih žitarica. Što se tiče grickalica, uvek postoji zdravija opcija. Kikiriki, kokice, bademi, orasi ili sušeno voće će zadovoljiti potrebu za grickanjem, a neće ugroziti detetovo zdravlje.

Uključite celu porodicu

Zapamtite da su detetu roditelji uzor, a posle roditelja slede ostali stariji ukućani. Životne navike dece su gotovo uvek imitacija roditelja. Čitava porodica treba početi sa usvajanjem zdravih navika u ishrani i treba svakodnevno da vežba. Nemojte zanemariti važnost porodičnih obeda jer je dokazano da smanjuju rizik od nastanka gojaznosti kod dece.

Budite detetu podrška

Važno je prvo promeniti svoje nezdrave životne navike i zajedno sa detetom početi usvajati zdrave navike. Nemojte detetu otežavati ceo proces mršavljenja tako što će nezdrave grickalice uvek biti dostupni. Pomognite mu što je više moguće i budite mu podrška. Čak i ako neko vreme ne primetite značajne rezultate, nemojte dopustiti da dete postane frustrirano.

Komentari
Loading...