Polne bolesti koje možete dobiti i bez seksa

Možda se čuvate polnih bolesti tokom seksualnog odnosa koristeći kondom, ali neke od njih mogu se “pokupiti” na mestima i u situacijama koje nemaju veze sa seksom. Ovo je njihov spisak, kao i rizične situacije (a nije seks) u kojima se lako možete zaraziti.

16372_teretana-shutterstock_21820657

Prljave i zaražene sprave u teretani mogu biti leglo bolesti. Zato uvek sedajte na svoj, čist peškir
Humani papiloma virus (HPV) – Iako poslednjih godina raste svest o ovom virusu, mnogi ljudi ne znaju da može da se prenese i preko kože. Neki od sojeva HPV mogu izazvati genitalne bradavice, dok drugi mogu izazvati prekancerogene lezije. Bradavice se ponekad javljaju i na drugim delovima tela, kao što su prsti. Iako se mogu ukloniti, na primer zamrzavanjem ili rezanjem, virus i dalje može ostati u organizmu i povremeno se aktivirati.

Molluscum Contagiosum – Ova zarazna bolest je virusna infekcija, ali sve veći broj žena ima povećane kvržice s kraterima na polnim organima. Moluske se obično prenose preko kože, ili čak kreveta slolarijuma. Iako nisu bolne, one se mogu proširiti zamrzavanjem i drugim tehnikama. Dobra stvar je da se virus obično ne vraća kada ga se jednom rešite.

Trihomonijaza – Ova bolest nije naročito poznata, ali treba znati nešto više o njoj, jer virus može preživeti čak i na neživim predmetima vrlo dugo, pošto ih dodirne neko zaražen. Uglavnom se može preneti peškirom ili neopranim vibratorom. Simptomi su iscedak iz vagine praćen svrabom i iritacijom, ali se bolest može izlečiti antibioticima.

Herpes – Herpes se, verovali ili ne, može preneti poljupcem ili deljenjem korištenih brijača, pa čak i posuđa, iako je rizik nizak.

Iako postoje dve vrste herpesa HSV-1 i HSV-2, ginekolozi obično ne insistiraju na razlikama među njima. Nekada se HSV-1 smatrao oralnim, a HSV-2 genitalnim tipom, ali danas je ta razlika manje važna nego pre.

Iako herpes može biti asimptomatski, rana oko usta je siguran znak ove virusne infekcije, dok rana na polnom organu tek može ukazivati na herpes. Lekari za sada znaju kako da izleče simptome, ali lek za sam virus ne postoji.

b92.net

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...