Polip grlića materice- Simptomi i lečenje

Tačan uzrok nastanka polipa često se povezuje sa hroničnim zapaljenjima i povišenim nivoima estrogena.

pp

Polip može biti okruglastog oblika ili izdužen (kad prominira u vaginu), sa glatkom ili režnjastom površinom, bledo ili tamnocrvene boje, veličine zrna pšenice pa čak i oraha i nalazi se u spoljašnjem ušću cerviksa.

Često dolazi do sekundarne infekcije površine polipa koja je u zapaljenju i ulcerisana. Pacijentkinje se obično žale na sukrvičavo prljanje i krvav fluor koji nastaje zbog lediranja površine polipa (trenje, koitus, vaginalni pregled). Postoji obilna sluzava sekrecija koja potiče iz cerviksa (cervikalni fluor) usled ascedentne infekcije i cervikalnog endometritisa. Postojanje polipa cerviksa i materice, naročito u menopauzi, često je kombinovano sa postojanjem malignih tumora genitalnih organa žene, posebno sa istovremenim postojanjem korporalnog karcinoma.Postojanje polipa može uticati na plodnost tj poremetiti trudnoću, uzrokovati spontani pobačaj, prevremeni pobačaj ili čak sterilitet.

po

Lečenje

Lečenje je antibiotsko za sanaciju upale i hirurško za odstranjenje polipa. Polip se može odstraniti “polip kleštima”, izrezati nožem ili niskovoltažnom dijatermijskom petljom.

Srodni članci:

Komentari
Loading...