Policitemija- simptomi i lečenje

Policitemija predstavlja povećanje broja eritrocita ili povećanje hematokrita iznad normalnih vrednosti.

kkr

Policitemija može nastati zbog povećanog stvarajna eritrocita (“apsolutna policitemija”) ili kao posledica smanjenja volumena krvne plazme (“relativna policitemija”). Ne postoje sigurni dokazi da je policitemija nasledna, ali postoje radovi koji pokazuju da postoji veći rizik za pojavu bolesti ukoliko osoba ima bliske rođake koji imaju gustu krv.

Osim poremećaja u stvaranju crvenih krvnih zrnaca koji se dešava u koštanoj srži, na gustinu krvi utiče nedovoljna izloženost tkiva kiseoniku (boravak na većim nadmorskim visinama, hronična opstruktivna bolest pluća, pušenje), poremećaji funkcije bubrega (arteriosklerotski poremećaji krvnih sudova, glomerulonefritisi), uzimanje lekova i dopinga (preparati koji sadrže testosteron ili eritropoetin).

Simptomi :

  • osećaj nabreklosti tela
  • glavobolja
  • vertigo
  • svrab po koži
  • crvenilo jagodica lica i prstiju
  • tinitus ( zujanje u ušima)
  • epizode tromboza ili epistakse( krvarenje iz nosa)

Lečenje:

Jedna od metoda lečenja je venepunkcija („puštanje krvi“) i na taj način poboljša cirkulacija. Ukoliko to nije dovoljno primenjuju se određeni lekovi koji utiču na smanjenje stvaranja ćelija u koštanoj srži. Kako bi se sprečila pojava trombova daju se lekovi koji smanjuju sposobnost zgrušavanja krvi.

Saveti:

Savetuje se umerena fizička aktivnost koja popravlja cirkulaciju i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Preporučuje se i izbegavanje pušenja koje može da dovede do suženja krvnih sudova i dodatno poveća rizik od srčanog ili moždanog udara.

U cilju smanjenja svraba treba da se održava higijena kože i da se izbegava kupanje toplom vodom. Čak i minimalne povrede ovim osobama zarastaju teže i postoji opasnost od infekcije.

Za osoba u starijem životnom dobu veoma je važno da unose dovoljno tečnosti, pogotovu ukoliko dođe do stanja koja dovode do povećanog gubitka kao što su na primer dijareja, infekcije ili povišena telesna temperatura.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...