Generic filters
Exact matches only

Polenska alergija i kako se sa njim izboriti (VIDEO)

Prvi simptomi da je alergija možda „stigla“ su kijanje u serijama, zapušen nos, curenje ili svrab nosa, crvenilo, suzenje i svrab očiju, glavobolja, poremećaj čula mirisa, umor, promene na koži, kašalj, otežano disanje.

Prema mišljenju alergologa, prvi simptomi kada roditelji treba da posumnjaju da je možda reč o alergijskoj kijavici jeste kada dete počne da kija u naletima čim izađe napolje, ima zapušen nos, češe nos, a znak mogu da budu i suzne i crvene oči.

Stručnjaci tvrde da se alergijske kijavice pojavljuju najčešće pre 20. godine života, a da se sklonost ka alergijama nasleđuje.

U vreme cvetanja polena treba zatvarati prozore

Ako je moguće, u vreme cvetanja polena treba zatvarati prozore, izbegavati izlete i kampovanja u prirodi i u dogovoru s lekarom uzimati prepisanu terapiju, jer se alergije mogu uspešno držati pod kontrolom.
Najčešći lekovi koji se uzimaju kako bi se alergija sprečila, jesu antihistaminici, nazalni kortikosteroidi, antileukotrieni, a savetuje se i imunoterapija.

Simptomi alergije mogu da variraju u zavisnosti od koncentracije polena u vazduhu – ako je ona mala alergija ne mora da se pojavi, dok je ona izvesna ako je velika količina polena u vazduhu koji udišemo.

Svima koji u proleće imaju nevolje stiže olakšanje posle kiše kada se polen staloži, a najugroženiji su kada ga vetar raznosi.

Prisutnost polena u vazduhu najveća je ujutru

Prisutnost polena u vazduhu najveća je ujutru dok se ona tokom dana, s rastom temperature i jačim sunčevim zracima, smanjuje.
Ukoliko se ne povede računa, alergije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pre svega sa disajnim organima, a česta je i pojava astme .

Lekari osobama koje pate od alergije savetuju šetnje predveče, jer je tada zemlja vlažna od rose, a polen ne može lako da se raznosi.

PROČITAJTE VIŠE:

Foto FreePik
Komentari
Loading...