Generic filters
Exact matches only

Pojavljuju vam se CRNE TAČKE PRED OČIMA čim ustanete? NIJE PRITISAK, već je reč o KOBNOJ BOLESTI

Nije nimalo bezazleno.
Bar vam se jednom desilo da vam se prilikom naglog ustajanja zavrti u glavi i pred očima vam se prikažu crne tačke? Nekoliko sekundi kasnije, već ih nema. Iako ova trenutna ošamućenost izgleda bezopasna, novo istraživanje kaže da može ukazivati na velike zdravstvene probleme i za neke ljude predstavljati rizik od prerane smrti.

profimedia 0041713969

Nemojte odmah brinuti, svako povremeno ima vrtoglavicu ako prebrzo ustane. Problem nastaje ako se vrtoglavice javljaju više nego povremeno i ako se javljaju onda kada stojimo duže vremena.

Ljudima koji imaju takozvanu zakasnelu ortostatsku hipotenziju kada stoje više od 3 minute, krvni pritisak naglo padne, što dovodi do vrtoglavice i mutnog vida.

 

VRTOGLAVICA DOK STOJIMO MOŽE BITI RANI ZNAK PARKINSONA

– Te osobe se inače osećaju dobro kada stoje, ali postepeno im postaje sve gore i gore dok na kraju moraju da sednu – kaže Kristofer Gibons, profesor neurologije na Hravardskoj medicinskoj školi i ujedno autor studije.

Gibons i njegov tim saradnika su proučavali ortostatsku hipotenziju, vrtoglavicu nakon stajanja dužeg od tri minuta ili manje i i zakasnelu ortostatsku hipotenziju kako starimo. Oni veruju da vrtoglavica i gubitak vida koji se javljaju dok stojimo mogu biti indikatori ranog stadijuma neuroloških bolesti kakva je Parkinsonova.

profimedia 0189339653

 

KAO ZNAK DEHIDRATACIJE ILI REAKCIJA NA LEKOVE

Razlog ove pojave može biti i sasvim nevin, može se javiti i kao propratno delovanje lekova ili dehidracije. Ako se crne tačke javljaju češće nego povremeno, potrebno je učiniti neke preglede da se isključi bolest srca i dijabetes, a vrtoglavicama može doprineti i debljina.

POSLEDICA LOŠE ISHRANE I POROKA

Rezultati zdravog ponašanja tokom života pokazuju se u starijoj dobi i potrebno se motivisati da se svaki dan jede zdravo i vežba.
Kumulativni loš izbor dugi niz godina može dovesti do hroničnih vrtoglavica i nemogućnost hodanja bez pomoći.
Ta perspektiva je svakako najbolja motivacija da svaki dan brinemo

Srodni članci:

Komentari
Loading...