Pojavljuju vam se CRNE TAČKE PRED OČIMA čim ustanete? NIJE PRITISAK, već je reč o KOBNOJ BOLESTI

Nije nimalo bezazleno.
Bar vam se jednom desilo da vam se prilikom naglog ustajanja zavrti u glavi i pred očima vam se prikažu crne tačke? Nekoliko sekundi kasnije, već ih nema. Iako ova trenutna ošamućenost izgleda bezopasna, novo istraživanje kaže da može ukazivati na velike zdravstvene probleme i za neke ljude predstavljati rizik od prerane smrti.

Nemojte odmah brinuti, svako povremeno ima vrtoglavicu ako prebrzo ustane. Problem nastaje ako se vrtoglavice javljaju više nego povremeno i ako se javljaju onda kada stojimo duže vremena.

Ljudima koji imaju takozvanu zakasnelu ortostatsku hipotenziju kada stoje više od 3 minute, krvni pritisak naglo padne, što dovodi do vrtoglavice i mutnog vida.

 

VRTOGLAVICA DOK STOJIMO MOŽE BITI RANI ZNAK PARKINSONA

– Te osobe se inače osećaju dobro kada stoje, ali postepeno im postaje sve gore i gore dok na kraju moraju da sednu – kaže Kristofer Gibons, profesor neurologije na Hravardskoj medicinskoj školi i ujedno autor studije.

Gibons i njegov tim saradnika su proučavali ortostatsku hipotenziju, vrtoglavicu nakon stajanja dužeg od tri minuta ili manje i i zakasnelu ortostatsku hipotenziju kako starimo. Oni veruju da vrtoglavica i gubitak vida koji se javljaju dok stojimo mogu biti indikatori ranog stadijuma neuroloških bolesti kakva je Parkinsonova.

 

KAO ZNAK DEHIDRATACIJE ILI REAKCIJA NA LEKOVE

Razlog ove pojave može biti i sasvim nevin, može se javiti i kao propratno delovanje lekova ili dehidracije. Ako se crne tačke javljaju češće nego povremeno, potrebno je učiniti neke preglede da se isključi bolest srca i dijabetes, a vrtoglavicama može doprineti i debljina.

POSLEDICA LOŠE ISHRANE I POROKA

Rezultati zdravog ponašanja tokom života pokazuju se u starijoj dobi i potrebno se motivisati da se svaki dan jede zdravo i vežba.
Kumulativni loš izbor dugi niz godina može dovesti do hroničnih vrtoglavica i nemogućnost hodanja bez pomoći.
Ta perspektiva je svakako najbolja motivacija da svaki dan brinemo

Srodni članci:

Komentari su zatvoreni..