Pojava depresije kod dece posledica česte neispavanosti

Učenici koji su preterano pospani tokom dana imaju povećan rizik da obole od depresije, izjavljuju američki lekari.

dee

Istraživanje je pokazalo da srednjoškolci imaju tri puta veću verovatnoću da dožive teže simptome depresije, ako se ne ispavaju noću, a pospani su danju.

Istraživanja su sprovedena u srednjoj medicinskoj školi Robert Vood Jonson na 262 srednjoškolca prosečne starosti 17,5 godina. Bodovana je dnevna pospanost po skali Epvorta, a raspoloženje je procenjivano po skali za depresiju. Pokazalo se da tinejdžeri koji odlaze na spavanje posle pola noći imaju za 24% češće simptome depresije od onih koji su u krevetu u deset sati.

Specijalisti su bili iznenađeni učestalošću depresije kod adolescenata, povezanoj sa takođe visokim nivoom poremećaja spavanja kod njih. Mnogi učenici su tokom nedelje spavali po šest sati, a vikendom po osam. Po preporukama američkih lekara adolescentima je potrebno po devet sati sna da bi ostvarili budnost, dobru koncentraciju, pamćenje i učenje tokom dana. Činjenica je da pored fizičkih problema nedostatak sna izaziva i pojavu mentalnih bolesti. To je posebno zabrinulo lekare koji ističu da spavanje preko dana ne može kvalitetno da odmori organizam kao noćni san.

Prirodni lekovi protiv depresije

Komentari su zatvoreni..