Pogledajte koji dar prirode obezbeđuje dobro ZDRAVLJE i LEPOTU

Od pamtiveka se koristi u tradicionalnoj medicini.

Kokosovo ulje pospešuje izlučivanje insulina i iskorišćavanje glukoze u krvi, što smanjuje rizik od dijabetesa; takođe pomaže u lečenju bubrega, jetre i štitne žlezde.
Kokosova palma i njen plod kokosov orah rastu u tropskim predelima, ali koriste se svuda na planeti. Po jednoj legendi kokosova palma se pojavila na tlu Polinezije iz semena u koje se pretvorio jedan siromašan mladić koji je bolovao zbog neostvarene ljubavi. Njegov lik, tvrde Polinežani, vidi se kada se kokos oljušti.

profimedia-0175267751
Voljom božanskih sila ulje je darovano ljudima kao “napitak života”, veruju Filipinci. Zanimljivo je da kokos ne upija morsku vodu. Može da pluta 4. 500 km, a ukoliko dođe u dodir sa tlom – isklija. Nakon sedam godina rađa prvi plod, a drvo staro 15 do 60 godina daje 60 do 80 oraha.

Za kokosovu palmu slobodno se može reći da ima više namena. Njen plod je hrana, piće, lek; koristi se u kozmetici, a drvo je građevinski materijal i sirovina za mnoge proizvode savremene industrije. Orah je izuzetno bogat hranljivim sastojcima i lako se vari.
U tradicionalnoj medicini u zemljama gde rađa, kokos se koristi od pamtiveka za najrazličitije bolesti. Delotvoran je kod gripa i prehlade, bronhitisa i astme, upale pluća, smetnji kod organa za varenje, gojaznosti. Preporučuje se za herpes, hepatitis C, bolesti izazvanih bakterijama (upale grla, bolesti desni, infekcije urinarnog trakta). Pomaže i u lečenju bubrega jer doprinosi razgradnji kamenčića, kao i jetre i bešike.

SD

Komentari
Loading...