Podstaknite razvoj grube motorike kod vašeg deteta

Deca grubu motoriku razvijaju i sama, u svakodnevnim aktivnostima, a ružni jesenji i zimski dan su idealni za malo zajedničkog razgibavanja uz vežbe koje će pomoći mališanima da usavrše ove važne veštine.

lkk

Predškolsko doba je idealno vreme za vežbe za razvoj grube motorike. Vežbe će podstaći detetovu energiju, što utiče i na koncentraciju i ponašanje kod kuće i u vrtiću ili školi. Ove vežbe su ujedno i zabavna igra i mogu postati vaša svakodnevna rutina za slobodno vreme.

Dobro je da vežbe uključuju i levu i desnu stranu tela (stopala, noge i ruke). Dete će imati svoju dominantnu stranu, ali dobro je razvijati i onu slabiju, nedominantnu stranu.

Kad deca savladaju vežbe, dobro je uvesti nove ciljeve i radnje kako bi im vežbe i dalje bile izazov i zabava.

Inače, neke od svakodnevnih aktivnosti uz koje se intezivno razvija gruba motorika su: vožnja bicikla (posebno skretanje udesno ili ulevo), ples, igra na otvorenom s vršnjacima…

Evo nekoliko konkretnih primera vežbi:

Žablji skokovi

Ovu zabavnu vežbu možete izvoditi i u sobi i na otvorenom. Neka mali žapci krenu s jednog kraja sobe na drugi skačući što više mogu. Možete staviti i male predmete na pod koje treba da preskoče. Objasnite im da za ovu vežbu nije bitna brzina, već pravilni skokovi.

Prebacivanje loptice

Pronađite malu lopticu i neka je dete jednom rukom baca u zrak, a drugom hvata. Potom zamenite ruke. Neka dete ponavlja vežbu dok god ima volje. Kad se dobro izvežba, može izvoditi istu vežbu hodajući po ravnoj liniji za dodatan izazov.

Skakanje i stajanje na jednoj nozi

Neka dete skače 5 sekundi na jednoj, a potom i na drugoj nozi. Bitno je da ne skače brzo, već da lagano skače i kontroliše skokove. Potom može da proba da stoji na jednoj nozi što duže može.

Hula-hop

devojcica-sa-obrucemHula-hop je zabavan, a ujedno i odličan za razvoj ravnoteže i koordinacije. Položite hula-hop na pod. Neka dete jednom nogom skoči unutar hula-hopa pa napolje. Potom zamenite noge.

Senka

Pozovite dete da bude vaša senka dok se krećete prostorom i obavljate jednostavne poslove.

Kreći se kao…

Zadajte određenu životinju, a potom oponašajte njen način kretanja. Super je imitirati zmiju, zeca, raka, patku, konja u galopu…

Nijedna od ovih vežbi nije preterano zahtevna, a ono što je najvažnije, provešćete kvalitetno vreme sa svojim detetom, radeći nešto višestruko korisno.

Govorno – jezički razvoj deteta
Komentari
Loading...