Podstaknite plodnost uz pomoć ovih namirnica

Ako pokušavate da zatrudnite, trebali biste biti svesni najboljih namirnica koje mogu povećati šanse za trudnoću.

plo

Cele žitarice

Nema potrebe da se odreknete ugljenih hidrata, samo treba napraviti mudar izbor! Kompleksni ugljeni hidrati dostupni u obliku braon pirinča, zobenih pahuljica, hleba od celovitih žitarica i kukuruza nemaju negativne efekte na nivo šećera u krvi i insulina kao rafinirani ugljeni hidrati. Namirnice koje dovode do pravilnog funkcionisanja insulina su takođe dobre za plodnost.

Proteini iz biljnih izvora

Biljni proteini kao što je grašak, pasulj i kikiriki su poznati po svom učinku podsticanja plodnosti za razliku od proteina dobijenih iz životinjskih izvora, kao što su crveno meso i perad. Grah takođe ima visok udeo gvožđa, što je opet dobro za plodnost. Nemojte se u potpunosti pretvoriti u vegetarijanca, samo ograničite konzumiranje životinjskih proteina.

Punomasni mlečni proizvodi

Možda nećete smatrati punomasno mleko, sladoled ili čak punomasne mlečne proizvode hranom za podsticanje plodnosti. Ali, harvardsko istraživanje, je pokazalo da žene koje jedu ove proizvode imaju manje problema sa ovulacijom u odnosu na one koji su jele proizvode s niskim procentom mlečne masti ili bez mlečne masti. Ono što je najvažnije, mlečni proizvodi su bogati kalcijumom koji je bitan nutrijent potreban za plodnost. Jedno serviranje dnevno će biti sasvim dovoljno. Preterivanje s punomasnim mlečnim proizvodima nije dobro.

Sveže voće i povrće

Sveži proizvodi su uvek korisni za plodnost. Sveže voće i povrće sadrži antioksidante koji su važni za opšte i reproduktivno zdravlje. Osim toga, namirnice poput pomorandži i drugih agruma, zeleno lisnato povrće i jagode sadrže folnu kiselinu. Važno je redovno uzimanje folne kiseline kroz ishranu pre trudnoće. Nedostatak folne kiseline može dovesti do oštećenja prilikom rođenja.

Zdrave masti

Masti koje se smatraju zdravima su mononezasićene i polinezasićene masti, te omega 3 masne kiseline. Ove masti povećavaju osetljivost na insulin i stoga su dobre za plodnost. Orašasti plodovi, avokado, semenke bundeve, susam, losos i sardine su dobri izvori esencijalnih masnih kiselina. Trebali biste takođe kontrolisati unos masnih i slatkih namirnica koje sadrže puno trans masti i zasićenih masti.

Možete pripremiti ukusna jela kombinujući navedene namirnice. Na primer, možete uživati u lososu sa avokadom. Dodavanje badema na zobene pahuljice može biti idealan doručak. Crni pasulj s malim količinama punomasnog jogurta ili kiselog vrhnja može biti ukusna poslastica.

Komentari
Loading...