Podočnjaci idu u zaborav uz ove savete

Bez obzira koji je njihov uzrok, pojavu podočnjaka ipak možete svesti na minimum; u nekim slučajevima čak ćete moći i da ih potpuno uklonite.

auto skin youth serum before and after 700x3651489156019

Probajte neke od lekovitih sredstava ponuđenih u nastavku teksta i izaberiti svoje omiljene.

Ako morate da nađete lek za zdravstveno stanje koje čini uzrok pojave podočnjaka, onda to mora biti vaš prioritet. Ako imate dugotrajne tamne kolutove ispod očiju koji nisu samo posledica preteranih aktivnosti od prethodne noći, razmislite o tome da odete kod doktora i posavetujete se o mogućim uzrocima.

Neke od stvari koje mogu prouzrokovati menjanje boje vaših podočnjaka uključuju:

Alergije

Alergije su uobičajen uzrok menjanja boje kože ispod očiju. Ukoliko je alergija uzrok vašeg problema, lečite alergiju ili uklonite alergen (odnosno stvar na koju ste alergični). Sezonski problemi sa alergijama kao što je peludna groznica često se mogu efikasno lečiti sa lekovima prepisanim na recept ili onima kupljenim u apoteci. Što se tiče drugih vrsta alergija, obično je najbolje samo izbegavati alergene.

Ukoliko su vam podočnjaci ili nadutost stalno prisutni, moguće je da imate neotkrivenu alergiju na hranu ili neku hemikaliju u vašem domu ili na radnom mestu. Porazgovarajte sa dermatologom da bi vam pružio pomoć pri određivanju uzroka vaše alergije. Ljudi koji imaju alergije takođe su ponekad skloni nedostatku vitamina B6, folne kiseline i vitamina B12. Upotreba multivitamina, ukoliko ga već ne koristite, može vam pomoći u borbi protiv alergija kao i podočnjaka.

Netolerancija na gluten

Drugi uobičajen uzročnik tamnih podočnjaka je netolerancija na gluten što posebno predstavlja alergiju na pšenično brašno. Još ozbiljnije je ako imate celijačnu bolest (celijakija). Da biste se testirali na ovu vrstu bolesti, doktor će vam uraditi analizu krvi. Međutim, važno je zapamtiti da ste možda samo netolerantni na gluten, a ne i da patite od celijačne bolesti.

Nadoknadite nedostatak sna

Ukoliko ste pod stresom ili patite od nesanice ili tegoba sa disanjem u snu, loš izgled vaše kože ili menjanje boje odražavaće nedostatak sna.

Zapušenje nosa

Tamni krugovi ispod vaših očiju mogu se javiti kao posledica zapušenog nosa zbog toga što su vene koje se prostiru od očiju do nosa zatamnjene i proširene.

Nepravilnosti u pigmentaciji

One takođe mogu izazvati tamnije podočnjake.

Izloženost suncu

Može izazvati povećanu proizvodnju melanina.

Tanjenje kože usled starenja

Starenje čini da koža bude tanja, vene i krvni sudovi očigledniji jer se salo i kolagen istroše tokom vremena.

Način života

Slaba ishrana, preterano konzumiranje alkohola, unos pića sa previše kofeina, pušenje i nedostatak vežbanja mogu doprineti menjanju boje područja ispod očiju. Razmislite o odlasku kod nutricioniste ili dijetetičara ukoliko ste zabrinuti zbog problema ishrane.

Naslednost

Pošto se često veruje da su podočnjaci nasledni, utvrdite da li je ovaj faktor prisutan u vašoj porodici. To ne znači da vi ne možete ništa uraditi u vezi sa datim okolnostima, ali morate biti spremni na minimalni uspeh u pokušaju da ih se otarasite.

Prirodni lekovi

Prirodan lek je jednostavno neki lekoviti sastojak iz domaćinstva ili bašte koji je u prethodnim iskustvima koristio ljudima.

  1. Isecite krastavac na deblje kolutove. Kolutovi krastavca se dugo koriste za smanjenje nadutosti i za osvežavanje izgleda kože u području očiju jer obezbeđuju brz lek kod umornih i nadutih očiju. Stavite kolutove na oba oka i preko zatamnjenog područja ispod oka. Radite ovo svakodnevno uz mirovanje u ležećem položaju 10-15 minuta. Oči držite zatvorene tokom ovog postupka.
  2. Svakog dana stavljajte hladne vrećice čaja ili kocku leda umotanu u meku tkaninu. Tanin iz kesica čaja smanjuje otok i menjanje boje u području očiju. Po mogućstvu, ovo radite ujutru, lezite i ostavite sveže, hladne, vlažne kesice čaja (koje možete i da rashladite u frižideru tokom noći) da stoje na vašim očima 10-15 minuta. Oči držite zatvorene tokom ovog postupka.
  3. Sipajte rastvor vode i soli (u 2 šoljice vode rastvorite 1/4 kafene kašičice soli odnosno pola kafene kašičice sode bikarbone) u jednu nozdrvu sa glavom malo nagnutom u stranu tako da rastvor izađe kroz drugu nozdrvu. Ovo je najdelotvornije u slučaju zapušenja nosa.
  4. Koristite krompir. Stavite sirov krompir u električni aparat za gnječenje voća i povrća i pretvorite ga u žitku masu. Kašikom stavite izgnječeni krompir na zatvorene oči. Ostavite ga tako da stoji 30 minuta,dok ste vi u ležećem položaju i nakon toga ga isperite toplom vodom. Ovaj metod se pokazao uspešnim u nekim slučajevima.
  5. Dosta spavajte noću. Nije potpuno jasno zašto nedovoljna količina sna uzrokuje tamne krugove ispod očiju, ali nedostatak sna čini kožu bleđom (tako naglašavajući taman izgled kože ispod očiju) i smanjuje cirkulaciju. Takođe se veruje da je jedan od bitnih uzroka sam po sebi nedovoljno vremena koje provodimo u ležećem položaju.

Hranite se zdravo

Jedite zdravu, izbalansiranu hranu, uzimajte vitamine i pijte velike količine vode. Mnoštvo kozmetičkih problema može da se pripiše nedostatku vitamina. Podočnjaci i naduvenost često se pripisuju nedostatku vitamina K ili neadekvatnim antioksidantima. Takođe, manjak vitamina B12 (koji se često dovodi u vezu sa anemijom) može za posledicu imati pojavu podočnjaka.

Jedite puno voća i povrća -posebno kupus, spanać i druge lisnate zeleniše – i uzimajte vitaminske dodatke svakodnevno ukoliko je to potrebno. Uzimajte adekvatnu količinu tečnosti da biste poboljšali cirkulaciju.

Smanjite unos soli

Višak soli uzrokuje zadržavanje tečnosti u telu na neuobičajenim mestima i to kao posledicu može imati nadutost područja ispod očiju. Previše soli može takođe pokvariti vašu cirkulaciju i prouzrokovati da krvni sudovi ispod kože postanu modriji.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...