Poboljšajte kvalitet sperme uz ove savete

Donosimo par saveta iz svakodnevnog života.

kkk

Odeća

Testisi se nalaze izvan tela jer je za kvalitetnu i dobru proizvodnju potrebna i određena temperatura ,33 do 35 stepena je idealna temperatura za spermatozoide. A kako je prvi kontakt testisa upravo s odećom, ona itekako utiče na spermu.

Nije toliko važno koju vrstu donjeg rublja koristite – tipične bokserice ili klasične uske gaćice. Ako pitate svoje testise njima je svejedno. No nije im svejedno šta nosite preko donjeg rublja. Uske farmerke koje zatežu na strateškom mestu mogu se itekako negativno s vremenom odraziti na vašu spermu.

Pušenje i ishrana

Dobro, verojatno i sami pretpostavljate da pušenje nikako ne može biti dobro za spermu, kad nije dobro za celo naše telo. Na kvalitet sperme utiču čak i cigarete koje je pušila majka. A to itekako govori koliki uticaj pušenje ima na spermatozoide.

Stručnjaci naglašavaju da prestanak može povećati mogućnost začeća za čak 30 posto. Na kvalitet sperme takođe utiče i naša kilaža. Gojaznost se itekako negativno odražava. Nutricionisti upozoravaju da je soja jedna od štetnijih namirnica za naše testise, a to su dokazale i brojne studije.

Pripazite na svoj unos vitamina E i C, kalcija i omega tri kiselina – oni pozitivno utiču. Među dobrim sastojcima ubrajaju se i vitamin B6 i B12. Umereno konzumiranje alkohola ne šteti, međutim oko 40 grama dnevno (litra piva ili pola litre vina) može se odraziti negativno.

Sport

Sportske aktivnosti utiču pozitivno na zdravlje naše sperme mada se povećava temperatura testisa. Par sati treninga dnevno nema negativne posledice. Problemi nastaju kod ekstremnih sportova koji traže izdržljivost.

Kod takvih sportaša javljaju se problemi koji inače nastupaju tek u starijoj dobi – niske vrednosti testosterona, povećani rizik osteoroporoze i smanjen libido – a ti faktori utiču negativno na kvalitet sperme.

Ko konzumira bilo kakve hormonske preparate, treba biti svestan da će se proizvodnja sperme uvelike smanjiti jer je telo uvereno da ima dovoljno testosterona. Dobra vest je što nakon prestanka njihovog konzumiranja, telo ponovno počinje samo raditi.

Vožnja automobila

Ako dugo vozite automobil temperatura vaših testisa se povećava. A hoće li to negativno uticati na proizvodnju vremena zavisi od faktora vremena. Kako bi sperma bila umorna od “glave do repa” potrebno joj je dva meseca.
Što znači da par sati povišene temperature neće negativno uticati na vašu spermu. No problem nastaje kada zarađujete vožnjom – poput vožnje taksija ili kamiona. Istraživanje sprovedeno na Sveučilištu u Rimu pokazalo je promene u ejakulatu osoba koje vožnjom zarađuju za život.

Dodatno se povećava negativna posledica vožnje kada su u pitanju teške industrijske mašine. Stručnjaci smatraju da su razlog tome vibracije. Ako celi dan sedite ili vozite priuštite svom telu potrebnu pauzu. A na temperaturu utiče i promena načina sedenja ili vožnje.

Sauna

U sauni postaje vruće. Ali nijedno istraživanje nije pokazalo da vaša sperma pati zbog vašeg uživanja. Ako se vaš odlazak u saunu ograničava na normalni boravak nemate razloga za brigu.

Mobilni telefon

Dva istraživanja su pokazala da muškarci imaju sporije spermatozoide ako u džepovima pantalona nose svoje mobilne telefone. Ali ako je verovati stručnjacima nema razloga za brigu. Isprva retko kada mobilni direktno može doći do vaših testisa, a i ako dođe to traje kratko i ne utiče na plodnost.

Stres

Psihičko opterećenje koči proizvodnju sperme. A to možemo zahvaliti evoluciji i borbi za opstanak. Naime dok su naši preci kročili divljim šumama, važnije je bilo preživeti, nego biti izrazito plodan.

Zbog toga je telo u stresnim situacijama, kao što je iznenadni napad divlje zveri, svu energiju usmeravalo na beg ili borbu, a ne na proizvodnju sperme. Možda se više ne moramo boriti od lavova, no moderno doba ima posve drugu vrstu divljih zveri. Bilo koji pritisak i stres, poput onoga na poslu, negativno utiče na naše celokupno zdravlje, pa tako i na vašu spermu.
Jedno istraživanje sprovedeno nad pacijentima klinike za plodnost u Hamburgu je pokazalo da muškarci koji slede tradicionalne muške vrednosti, kao što je dominacija, jačina i borba s konkurencijom, imaju manje kvalitetnu spermu. Stručnjaci objašnjavaju da je to posledica stresa, jer u moderno doba je teško i dalje se boriti za tradicionalne vrednosti. Konkurencija je velika, a borbe su iscrpljujuće.

Seks

Sperma neće biti bolja ako je celo vreme u skladištu. Zbog toga dajte gasa u krevetu. Stručnjaci naglašavaju da duga apstinencija vodi lošijem kvalitetu sperme. Naravno ako nemate trenutno partnerku s kojom ćete se valjati po plahtama, uvek vam ostaje masturbacija.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...