Generic filters
Exact matches only

Poboljšajte cirkulaciju u nogama

Do slabe cirkulacije dolazi usled nakupljanja masnoće na unutaršnjoj strani krvnih sudova, kao i zbog slabljene elastičnosti arterija i vena što otežava protok krvi kroz čitav naš organizam.

er

Lošoj cirkulaciji pridonosi preterano sedenje i kancelarijski poslovi.

Pored preteranog sedenja lošoj cirkulaciji doprinose i poslovi koji zahtevaju dugotrajno stajanje.

Nedostatak fizičkih aktivnosti, masna i preterano zaslađena hrana koja oskudeva vlaknima, pušenje te preterana konzumacija alkoholnih pića i kofeina mogu samo pojačati probleme slabe cirkulacije u nogama.

Najčešći simptomi slabe cirkulacije u nogama su pre svega hladne noge i stopala, česti trnci ili grčevi koje možete osećati tokom celog dana, otežane i bolne noge te osećaj tuposti. Problemi slabe cirkulacije na žalost ne staju ovde već se mogu javiti i česte vrtoglavice, iscrpljenost tokom većeg dela dana, glavobolje, otekline i zadržavanje vode u nogama.

Slabu cirkulaciju neretko može pratiti i plava koža na potkolenicama, kvržice u krvnim sudovima i proširene vene.

Kako poboljšati cirkulaciju u nogama?

Neki od načina na koje možete povratiti zdravlje svojim nogama su:

Zdravo se hranite – izbacite nepotrebne masnoće, jedite više voća i povrća, pijte 5-8 čaša vode dnevno, jedite namirnice bogate vlaknima i smanjite konzumaciju soli. Unosite vitamine C i E jer pomažu povećati cirkulaciju krvi u celom telu.

Više se krećite – kratke šetnje idealne su za poboljšanje cirkulacije, a preporučuje se hodanje na kraćim relacijama umesto vožnje automobilom.

Koristite proizvode za podsticanje cirkulacije – prirodni sastojci, poput mente, mentola i eukaliptusa, podstiču cirkulaciju i mogu vam pomoći, posebno ako veći deo dana sedite ili stojite na mestu.
Smanjite konzumaciju kofeina iz kafe ili čaja, alkoholnih pića i nikotina iz cigareta jer sužavaju krvne sudove.

Bavite se sportom – poželjni su brzo hodanje, aerobik, grupni sportovi, ali i trčanje.

Masaža – kružnim pokretima masirajte noge pre spavanja. Kratkotrajno olakšanje pružiće vam i 5-minutna masaža nogu u kancelariji.

Nosite preventivne čarape za vene – one pružaju koži mikro-masažu i na taj način poboljšavaju cirkulaciju. Vršeći pritisak na nogu, preventivne čarape pomažu da se smanji promjer vena, a posljedično se povećava brzina protoka krvi i smanjuje venski pritisak.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...