Pobedite noćne more – dobar i miran san

Miran i kvalitetan san važan je za regeneraciju čitavog organizma, i predstavlja preduslov za vedro jutro i kvalitetan sutrašnji dan. Zato je važno da tokom čitavog dana vodite računa i o tome da sebi obezbedite miran san za narednu noć. Evo kako ćete to učiniti.

Pobedite noćne more – dobar i miran san

 Verovali ili ne, na vaš san utiče sve što ste pojeli prethodnog dana, a najviše – večera.

Nedostatak  vitamina i minerala izaziva napetost i grčeve u mišićima, pa je važno da vam obroci budu bogati vitaminom B (grašak, pasulj, krompir mleko, jaja), kao i kalcijumom i magnezijumom (mleko, spanać, sardina, brokoli, suve smokve, luk, badem, crna čokolada).

Ugljeni hidrati utiču na povećanje hormona serotonina, koji nam omogućava lakšu borbu protiv stresa. Zbog toga stručnjaci preporučuju večeru koja se sastoji od žitarica, testenine, ili integralnog peciva, u kombinaciji sa ribom, zelenim povrćem, pečurkama, tunjevinom i  koštunjavim voćem.

Naravno, u večernjim satima nikako ne treba piti kafu ili energetska pića, a slatkiši takođe mogu negativno uticati na kvalitet i trajanje vašeg sna.
Blagotvorna moć bilja takođe vam može pomoći u borbi protiv nesanice ili košmarnih snova.

Naviknite sebe da svake večeri umešto grickalica popijete čaj od 50 grama jagorčevine,  25 grama cvetova lavande, i 10 grama kantariona, koji možete zasladiti medom.

Masaža stopala pre spavanja opustiće vas i pomoći vam da lepše zaspite. Najbolje je da za nju koristite maslinovo ili bademovo ulje, u koje ste dodali nekoliko kapi ulja lavande.

Dakle – izbalansirana ishrana, moć bilja u čaju i masaža uljima – to je sve što vam je potrebno za lepu i laku noć.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

 

 

Budoar.rs

Komentari
Loading...