Pobedite anemiju ovim namirnicama

Anemija izazvana nedostatkom gvožđa je ona najčešća.

Vaše telo treba gvožđe kako bi proizvelo hemoglobin, protein odgovoran za prenos kiseonika po celom telu.

Kao rezultat toga, možete se osećati slabo, umorno i razdražljivo. Takođe može doći do gubitka kose, lomljivih noktiju, hladnih nogu i ruku te vrtoglavice.

Srećom, možemo dobiti više gvožđa ako jedemo pravu hranu. Važno je napomenuti da je kod borbe protiv anemije jedenje hrane koja omogućuje pravilnu apsorpciju gvožđa jednako važno kao i hrana bogata gvožđem. Za pravilnu apsorpciju gvožđa ključno je jesti hranu bogatu vitaminom C, vitaminom B12 i folnom kiselinom.

Crveno meso

Gvožđe u crvenom mesu se nalazi u obliku koji je iskoristiviji nego u drugim biljnim izvorima. Jetrica, srce i bubreg bilo kog crvenog mesa takođe sadrže bogate nivoe gvožđa, kao i vitamin B12.

Jaja

Jaja sadrže 1 mg gvožđa, bogata su proteinima i antioksidansima koji će vam, u slučaju anemije, pomoći u skladištenju vitamina.

Školjke

Školjke su bogate proteinima, mineralima i vitaminima, a sadrže vrlo malo masnoća. Uživajte zato u dagnjama.

Spanać

Bogat je izvor gvožđa, kalcijuma, vitamina A, E i B9 i vlakana. Pola šolje kuvanog spanaća čini 20 odsto preporučene dnevne količine. Među njegovim jačim sastojcima su i vitamini B grupe, vitamini E, PP i K, zatim magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, cink, sumpor, jod, bakar, aminokiseline arginin i lizin te dijetalna vlakna.

Cvekla

Jedan kilogram cvekle sadrži čak dekagram minerala, od toga najviše kalijuma, natrijuma, kalcijuma te mangana, gvožđa, bakra, cinka, joda, sumpora, broma. Sok od cvekle dobra je pomoć kod anemije. Izribajte ili u sokovniku izmiksajte cveklu.

U sok obavezno dodajte nekoliko kapi svežeg limuna i po želji malo meda. Možete ga piti nekoliko puta dnevno.

Maunarke

Sočivo i pasulj izvrstan su izvor gvožđa i vitamina. Jedna šolja sočiva će vam dati 90 odsto dnevne potrebe za folatom, 37 odsto gvožđa i 18 odsto vitamina B6.

Orašasti plodovi

Pistacije sadrže najveću količinu gvožđa, odlični su i kikiriki (i maslac od kikirikija), orasi i pekan orasi.

Urme i smokve

Urme su prava mulitvitaminska bomba, usporavaju starenje ćelije, leče anemiju, poboljšavaju probavu, a naročito su delovtvorne kod zatvora.

Suve smokve su takođe odličan saveznik u borbi protiv anemije, samo četiri suve smokve dnevno čine čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...